Dul ve yetim maaşı 2023 ne kadar? En düşük ve en yüksek yeni dul ve yetim aylığı kaç TL?

2023 Dul ve yetim aylığına yapılacak zam gündemde merakla araştırılan konular arasında yer alıyordu. Son 6 aylık enflasyon oranının açıklanması ile birlikte ''Dul ve yetim aylığı 2023 ne kadar oldu? En düşük ve en yüksek yeni dul ve yetim maaşı kaç TL?'' sorularının da yanıtı araştırılmaya başlandı. İşte merak edilenler...

2023 Dul ve yetim aylığına yapılacak zam belli oldu. Bugün TÜİK tarafından Aralık ayına ait enflasyon oranı açıklandı. Aylık bazda 1.18 yıllık bazda ise yüzde 64,27 oldu. 6 aylık enflasyon 15,39 olarak hesaplandı. Peki, Dul ve yetim maaşı 2023 ne kadar? En düşük ve en yüksek yeni dul ve yetim aylığı kaç TL?

DUL VE YETİM AYLIĞI 2023 NE KADAR OLDU?

Aralık 2022'de yüzde 1,18 artarken, yıllık bazda yüzde 64,27 oldu. 6 aylık enflasyon 15,39 olarak hesaplandı. Enflasyon verileri sonrası memur ve memur emeklileri ocakta toplam yüzde 16,47 zam almaya hak kazandı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 15,39 zam alacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yüzde 25'lik zam oranı doğrultusunda aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 396 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin 597 liraya yükseldi.

Dul ve yetim 2023 maaşlarına yapılacak zam açıklanan oranlar doğrultusunda yeniden hesaplanacak. Hesaplamalar yapıldıktan sonra haberimiz içerisine eklenecektir.

DUL AYLIĞI NASIL HESAPLANIR?

Dul maaşı hesaplanması için vefat eden eşin çocuğu yoksa maaşının %75 'i kadarı eşe verilir. Vefat eden kişinin çocuğu varsa maaş oranının %50 'si eşe verilir. Vefat eden eşin çocuğu varsa maaşının %25'i çocuğa ya da çocuklarına verilir. Dul maaşı zam oranları ve miktarı özellikle enflasyon oranları belirler. Enflasyon oranına göre hesaplanan dul maaşı ödemeleri Ocak ve Haziran aylarında güncel bir şekilde yenilenmektedir.

KİMLER DUL MAAŞI ALABİLİR?

Ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması şartı var.

SGK'lı olanların en az 5 yıl sigortası ve 900 gün primi varsa yine maaş bağlanıyor. Eşin çalışıyor olması ya da emekli olması durumunda aylıkta belli kesintiler yapılıyor. Örneğin çalışmayan ya da emekli olmayan koca ölen eşinin maaşının yüzde 75'ini alırken, çalışıyorsa yüzde 50'sini alıyor.

Yine maaş alabilecek durumda çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda bunlar arasında pay edilebiliyor. Burada eş olarak tamamen nikahlı evlilikler kast ediliyor. Birlikte yaşamak ya da dini nikahlı olmak, çocuklar olsa dahi ölüm aylığı bağlanmasında dikkate alınmıyor.

Erkek, SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının yüzde 50'sini dul aylığı olarak alabiliyor. Erkek sigortalı çalışmıyor ve Bağkurlu da değilse ölen eşinin aylığının yüzde 75'ini alıyor.

Ölen eş Emekli Sandığı'na tabi ise ve erkek de memur veya memur emeklisiyse bu durumda erkek ölen eşinin aylığının yüzde 50'sini alıyor. Bu hakkın elde edilebilmesi için ölen eşin en az 5 yıllık memuriyeti olması gerekiyor.