DSÖ'den korkutan açıklama: Omikron'da küresel risk çok yüksek! Yeni varyanta eski çözüm

Dünyayı alarma geçiren yeni Kovid-19 varyantı Omikron ile ilgili olarak DSÖ'den “Küresel risk çok yüksek” açıklaması geldi. Türkiye ile birlikte pek çok ülke uçuş ve seyahat kısıtlamalarını sıkılaştırıyor. Omikron için henüz veriler yetersiz ama güncelleme yapılana kadar inaktif aşıların daha etkili olacağı öngörülüyor.

Koronavirüs salgını konusunda dünyadaki en yetkin kurum olan Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19'un yeni ortaya çıkan varyantı Omikron için tüm dünyanın merakla beklediği açıklamayı yaptı. DSÖ koronavirüsün yeni Omikron varyantına ilişkin küresel riskin 'çok yüksek' olarak değerlendirildiğini açıkladı. Avrupa Bulaşıcı Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) de varyantın Avrupa Birliği içinde yayılma riskinin "yüksek ile çok yüksek" arasında olduğunu açıkladı.

SONUÇLARI YIKICI OLABİLİR

DSÖ, yeni varyantın bulaşıcılığı ve daha öldürücü olup olmadığıyla ilgili belirsizliğin sürdüğünün altını çizerek henüz bu varyant sebepli ölüm yaşanmadığını duyurdu.

Örgüt tarafından yapılan açıklamada Omikron ağırlıklı vakalardan oluşacak yeni bir koronavirüs dalgasının sonuçlarının yıkıcı olabileceği de belirtildi.

UYARIYI GÜNCELLEDİ

Dünya Sağlık Örgütü önceki gün yaptığı açıklamada ise Kovid-19'un yeni mutasyonu Omikron nedeniyle Güney Afrika'ya seyahatlerini askıya alan ülkelere seslenerek, "sınırları kapatmayın" çağrısında bulunmuş, "Omikron'un virüsün diğer mutasyonlarından daha bulaşıcı olduğunu gösteren bir veri yok" ifadesini kullanmıştı.

DÜNYA YİNE ALARMA GEÇTİ

CNN International, halihazırda birçok Afrika ülkesine uçuş yasağı veya seyahat kısıtlaması uygulayan ülkelerin sayısının 44 olduğunu bildirdi. Japonya'da da hükümet mutasyon nedeniyle alarma geçti. Tüm yabancı uyruklu ziyaretçilere ülke sınırlarını kapatma kararı aldı. İngiltere'den yapılan açıklamada, mevcut gelişmeleri değerlendirmek üzere G7 ülkelerinin sağlık bakanlarının katılacağı acil bir toplantı yapılması çağrısında bulunuldu.

İTALYA'DA İLK VAKA: BELİRTİLER HAFİF

İtalya'da koronavirüsün Omikron varyantı tespit edilen ilk kişi, aşı yaptırdığını ve hastalığı hafif semptomlarla geçirdiğini söyledi. Kimliği açıklanmayan kişi, kamu yayın kuruluşu Rai'nin radyo kanalına konuştu; kendisinin ve ailesinin hafif semptomlar gösterdiğini, ailesinden 8-81 yaşları arasında 5 kişinin daha pozitif çıktığını söyledi, "Aşı yaptırdığım için memnunum. Benim ve ailemin hafif semptomlarına bakılırsa aşı mükemmel sonuç verdi" diye konuştu.

YENİ VARYANTA İNAKTİF AŞI ETKİLİ OLABİLİR

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, BionTech aşısının uyardığı Spike proteininin "Omikron" varyantıyla değişime uğradığının tespit edildiğini bu nedenle yeni varyanta karşı inaktif aşıların daha yüksek bir koruma yelpazesi sunabileceğinin tahmin edildiğini belirtti. Daha hızlı yayılma potansiyeline sahip olduğundan şüphe edilen bu varyantın PCR testleriyle yakalanabildiğini ancak analizinin henüz tamamlanmadığını aktaran Şener, "Mevcut aşılardan kaçmaya yönelik bir potansiyeli söz konusu değil ama Hong Kong'da belirlenmiş 2 olgunun, daha önce mRNA Pfizer aşısıyla aşılanmış olgular olması bir nevi kafalarda soru işareti yaratmaya başladı" diye konuştu.

TURKOVAC AVANAJLI

Şener, "Bizim ülkemizde uygulanan inaktif aşılar Sinovac ve TURKOVAC'ın bu açıdan bir avantajı olabilir. İnaktif aşıların sadece Spike proteini değil M ve N proteinlerine karşı da antikor oluşumunu tetiklediği ve uyardığı için özellikle bu ve benzeri varyantlara karşı koruma yelpazesinde keskinlik ve üstünlük sağlayacağını düşünüyorum" dedi.