Doktor muayenesi E-Nabız'da

SMS gelince randevu alıp bağlanın! ‘Kovid'liye online muayene. Şimdiye kadar 10 bin kişinin faydalandığı Dr. e-Nabız'dan randevu alan karantinadaki vatandaşlar, online doktor muayenesi olabiliyor, tahlillerini sisteme yükleyip gösterebiliyor.

Sağlık Bakanlığı'nın görüntülü görüşme (Tele-Sağlık) sistemi Dr. e-Nabız uygulaması sayesinde, Kovid pozitif ya da temaslı olarak karantinada olan vatandaşlar, izolasyonlarını bozmadan, online olarak doktor muayenesi olabiliyor, İlk olarak Eylül 2020'de Ankara, Kırıkkale, İstanbul ve Yalova'da pilot uygulama şeklinde başlatılan sistem, geçtiğimiz yılın ocak ayında tüm Türkiye'de kullanıma açıldı. Dr. e-Nabız ile test sonucu pozitif veya temaslı olduğu için karantinaya giren vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen SMS ile online randevuya yönlendiriliyor. Doktor muayenesi isteyenler, MHRS veya 182 üzerinden görüntülü görüşme randevusu alabiliyor. Randevu alan hastaya, muayene ekranına giriş yapabilmesi için SMS olarak bir bağlantı adresi gönderiliyor ve hasta, bu adrese tıklayarak doğrudan hekim ile görüşme yapacağı ekrana yönlendiriliyor. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, uygulamanın, sokak yasaklarının olduğu sırada kurgulandığını belirterek şöyle konuştu:

SADECE TÜRKİYE'DE YAYGIN

"Dünyada birçok ülkenin yapmaya çalıştığı, ancak bu kadar yaygın bir şekilde ulusal bazda hiçbir ülkenin uygulamadığı bir sistem. İleride sistemi bütün herkes için açmayı arzu ediyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Hastanelerde, şu anda belli polikliniklerde, belli hekimlerin randevu cetvelinin bazı bölümleri görüntülü muayene randevularına ayrılıyor. Öne çıkan branşlar ise dahiliye, çocuk psikiyatri oldu bu süreçte. Hekim bunun yeterli bir muayene olmadığını düşünürse, kişiyi hemen hastanesine de davet edebiliyor."

HASTALARA RAPOR VE REÇETE YAZILABİLECEK

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan 'Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre uzaktan sağlık hizmetini, sadece gerekli bilişim teknoloji alt yapısına sahip Bakanlıktan izin almış sağlık kuruluşları sunabilecek. Hastalara uzaktan e-reçete yazmak, rapor vermek mümkün olacak. Uzaktan sağlık hizmeti sunan sağlık tesislerinin, en geç 6 ay içinde "Uzaktan Sağlık Hizmeti Faaliyeti İzin Belgesi" alması zorunlu olacak. Yazılımın asgari standartları Bakanlık tarafından belirlenecek.