Diyabet hastalarına 5A kuralı

Şeker hastalarının beslenmeleri en az ilaç tedavisi kadar önem taşıyor. Beslenme ve diyet uzmanları diyabetlilerin uyması gereken 5A kuralını anlattı.  

Dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenme kişinin tüm hayatını etkiliyor. Ancak toplumda sık görülen safra kesesi ve kalp hastalıklarıyla ilgili ameliyatlardan sonra ve diyabet hastalığında beslenme daha büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek, şeker hastalarının hastalıklarını iyi tanımaları gerektiğini, çünkü bu hastalığın kronik bir hastalık olduğunu belirtiyor. Ömür boyu bu hastalıkla yaşama zorunluluğu nedeniyle de beslenme ayrı bir önem taşıyor. Oya Yüksek, şunları anlatıyor: 

HASTANIN BESLENMEDEKİ HEDEFLERİ NELER OLMALIDIR?

- Kan şekerlerini normal aralıkta tutmak.

- Kalp sağlığı için kan yağlarını normal aralıkta tutmak.

- Tansiyonu sınırlar içinde tutacak beslenme planı uygulamak.

- Diyabetin diğer komplikasyonlarını önlemek için doğru besin alımını sağlamak.

- Kalori hesabını doğru yaparak, kilo yönetimini sağlayabilmek. 

DİYABET TEŞHİSİYLE BİRLİKTE KİŞİNİN SOFRASINDA NELER DEĞİŞMELİDİR?

- Diyabet teshisi konulan bireylerin öncelikle karbonhidrat içeren yiyecekleri çok iyi öğrenmeleri gerekmektedir. Bu da terim olarak bir nevi glisemik kontrol demektir. 

- Özellikle ana öğünlerle birlikte ikindi ve gece ara öğünleri önemli bir hale gelmektedir.

- Düzenlenen beslenme listesinden sonra bireyin mutlaka açlık ve ikinci saat tokluk şekerlerini takip etmesi gerekiyor ki aldığı öğünler kan şekerini düzenlemeye yeterli oluyor mu bunun çok iyi takip edilmesi gerekir.

- Kan şekerini yavaş yükselten iyi karbonhidratla beraber, protein, meyve ve sebze gruplarını belirlenen ölçülerde almak gerekir. 

HANGİ YİYECEKLER KAN ŞEKERİNİN DÜZENLENMESİNE İYİ GELİYOR? 

- Tam buğday ekmeği ideal bir ekmektir. 

- Kepekli makarna ve bulgur pilavı tüketilebilir ama unutmamak gerekir ki fazla tüketildiğinde yine kan şekerini yükseltir. 

- Yoğurda veya başka bir yiyeceğe tarçın eklemek kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır.

- Armut, şeftali, taze kayısı, erik.

- Kabak, taze fasülye, kuru fasülye, patlıcan gibi. Kızartılmadan sebze yemeği şeklinde yapılması.

- Yarım yağlı süt ve süt ürünleri.

- Izgara veya fırında pişirilmiş etler.

YEMEK ALIŞKANLIĞINDA YAPILAN HATALAR NELERDİR?

- Ara öğünleri atlayarak veya yanlış besin grubuyla hipolisemiye (kan şekerinin düşmesine) neden olmak.

- Meyve gibi karbonhidratlı grupları tek başına proteinsiz tüketmek. Özellikle meyve ile beraber veya yarım saat sonrasında mutlaka süt, yoğurt, peynir gibi bir grubu tüketmek hipoglisemileri önlemeye yardımcıdır.

- Şeker, bal, reçel, tatlı gibi yüksek glisemik indeksi olan yiyecekleri tüketmek veya meyveyi fazla tüketmek önce hiperglisemiye (kan şekerinin yükselmesine) sonra hipolisemiye (kan şekerinin düşmesine) neden olur.

- Et gruplarını az yağda yapmak yerine kızartma olarak tüketmek, kalp sağlığını tehlikeye atmaktadır

- Sebze gruplarını yanında yoğurt olmadan ve çok yağlı tüketmek acıkmaya neden olur.