Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,: İsrail'le normalleşmek Kudüs'ten vazgeçmek değil

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya krizi ile Ege ve Akdeniz'deki ihlallerle ilgili konuştu. Tel Aviv'le başlayan görüşmelere de değinen Çavuşoğlu, “İsrail'le normalleşmek Filistin davasından vazgeçmek değil” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı TRT Haber canlı yayınında dış politika gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu'nun açıklamalarının satır başları şöyle;

Ukrayna diplomasisi: Türkiye'nin pozisyonu gayet net. Her iki tarafla ilişkileri iyi olan bir ülke olarak gerginliğin azaltılması için adımlarımız devam ediyor.

İsrail ile yeni dönem: Cumhurbaşkanımız, mevkidaşı Herzog ile dört defa görüştü, Başbakan ile görüştü, ben Dışişleri Bakanı ile görüştüm. İsrail ile ilişkilerimizi normalleştirme demek Kudüs davası, Filistin davası, Mescid-i Aksa konusunda temel tutumlarımızdan vazgeçmek anlamına gelmez. İki devletli çözüm yolunda katkı sağlayabiliriz.

Ermenistan'la normalleşme: Özel temsilciler atadık. Moskova'da görüştüler. 24 Şubat'ta Viyana'da görüşecekler. Azerbaycan da kalıcı barış istiyor.

Doğu Akdeniz: Son bir yılda Rum tarafı ve Yunanistan 9 defa kıta sahanlığımızı ihlal etmek istedi. Kıta sahanlığımızın batı sınırını belirledik, taviz vermeyiz.

Adaların silahlandırılması: Bu adalar 1923 Lozan ve 1947 Paris anlaşması ile Yunanistan'a silahsızlandırmama şartıyla verildi. Ada'ya koyduğun birkaç asker ve silahla mı tehdidi önleyeceksin? Yunanistan bundan vazgeçmezse adaların egemenliği tartışılır.

Sığınmacılara zulüm: Avrupa'daki vatandaşlar ve STK'lar da çok rahatsız bu görüntülerden. Soruşturma başlattı Avrupa Parlamentosu ne oldu hemen kapatıldı.

ABD ile F-35 gerginliği: ABD, Türkiye gibi dost müttefik bulunmaz. F-35 konusunda geldiğimiz nokta malum, bu işlerde devran döner, değişeceğine inanıyorum.