Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Dünyada artık bir Türkiye profili var

Ukrayna'daki krizin çözümünde Türkiye'nin öncü rolünü değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bugün dünyada bir Türkiye profili var. Türkiye küresel bir aktör haline geldi” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kriter Dergi'de SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran'ın sorularını yanıtladı. Ukrayna'daki krizin çözümünde Türkiye'nin öncü rolününü değerlendiren Çavuşoğlu, "Bugün dünyada bir Türkiye profili var. Türkiye küresel bir aktör haline geldi. Türkiye'nin gücünü ve uluslararası alanda oynadığı rolü herkes kabul ediyor. Türkiye'nin aktif, ilkeli ve adil tutumu herkes tarafından takdir ediliyor" değerlendirmesini yaptı.

DÜNYA İÇİN UMUT OLDUK

Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin ADF ve İstanbul'da yaptığı toplantıları da hatırlatan Çavuşoğlu, "Bunu bize duyulan güven sayesinde yapabildik. Türkiye dünya için bir umut, Türkiye'den beklentiler büyük. Bunu farklı coğrafyalardaki mevkidaşlarımla yaptığım her temasta görüyorum" diye konuştu. Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna krizinin başından bu yana Türkiye'nin politikasının, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, silahların susması ve insani drama son verilmesi olduğunu belirtti.

NULAND'LA KÜLLİYE'DE KAPSAMLI GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Victoria Nuland ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Rusya-Ukrayna Savaşı başta olmak üzere Suriye, Azerbaycan, Ermenistan, İsrail gibi bölgesel konular ele alınırken enerji güvenliği, savunma işbirliği, ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler değerlendirildi. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizmasının hayata geçirilmesinden duyulan memnuniyet dile getirildi. Bu mekanizmanın ikili ilişkilerin seyrine pozitif etki yapacağı beklentisi ifade edildi.

ABD İLE STRATEJİK MEKANİZMA BAŞLATILDI

Dışişleri Bakanlığı, Başkan Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında Roma'da varılan mutabakat uyarınca, Türkiye- ABD Stratejik Mekanizması'nın Ankara'da başlatıldığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Marisa Lago'nun, Stratejik Mekanizma'nın ekonomik ve ticari boyutundaki iş birliğini geliştirmek üzere 5- 6 Nisan 2022 tarihlerinde Ankara'yı ziyaret edeceği belirtildi.