Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Bir-iki hafta içinde bakanlar görüşecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'nın Türkiye'de tekrar bir araya gelebileceğini açıkladı, “1-2 hafta içinde olabilir” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber'de katıldığı canlı yayında güncel gelişmeleri değerlendirdi:

ÖNCE BAKANLAR: "İstanbul'da gerçekleştirilen Rusya-Ukrayna müzakere heyetleri toplantısının ardından ciddi konular daha üst düzeylerde görüşülecek. Bir taraftan bu iki teknik heyet müzakereleri sürdürürken dışişleri bakanları bir araya gelecek, bir mutabakat olursa paraflayacaklar, daha sonra liderler bir araya gelecek. En anlamlı netice İstanbul'da alındı ama her şey bitti mi? Bitmedi. Burada bazı konularda bir uzlaşı, bir ortak anlayışa varıldı. İkinci aşamada biz dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi için gereken çalışmaları yapıyoruz."

MESAJLAŞTIK: "Hem (Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro) Kuleba'yla hem de (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov'la mesajlaştık ve bu konudaki telkinlerimizi ve bize düşen konularda elimizden geleni yapacağımızı kendilerine ilettik. Lavrov Çin'deydi, oradan Hindistan'a geçeceğini söyledi. Kuleba da aynı şekilde batıda. Özellikle Ukrayna olarak böyle bir toplantıya tabii iki taraf da hazır olduğu zaman gelmek istediğini söyledi."

YAKIN: "Bizim hem ev sahibi hem kolaylaştırıcı hem de elimizden geldiği kadar dürüst bir müzakerecilik yapan ülke olarak kesin bir tarih vermemiz mümkün değil ama aşağı yukarı 1-2 hafta içinde. Bize orada (İstanbul'da) ayaküstü sohbetlerde 1-2 hafta içinde daha üst düzeyde bir görüşmenin en azından dışişleri bakanları düzeyinde bir görüşme olabileceğini söylemişlerdi."

GARANTÖRLÜK: "Türkiye hemen savaşın içine girecek, oraya asker gönderecek gibi yorumlar doğru değil. (Garantörlük denince Türkiye'den beklentiler nedir?) Güvenlik garantileri konusunda bir mutabakat ortaya çıkmadan bu konuda kesin yorum yapmak doğru olmaz. Rusya'nın Batılı ülkelerin garantörlüğüne karşı çıktığına dair haberler de doğru değil."

NATO-AB KISITLAMALARI KALDIRMA ARAYIŞINDA

"NATO ve AB içinde artık Türkiye'ye yönelik kısıtlamalar kaldıralım anlayışı ağır basmaya başladı. Hatta Kanada Başbakanı, Cumhurbaşkanımıza özellikle lenslerle ilgili hemen gereğini yapalım dedi. Fakat bu arada en büyük müşterisi Bayraktar olduğu için lens üreten firma iflas etti. Sonuçta Kanada bile 'artık gözden geçirelim' diyor."

ABD İLE F16 ALIMI İÇİN MÜZAKERE SÜRÜYOR

"ABD'nin ise Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımları gündemde. F-35 konusu halen tıkanmış durumda ama yeni nesil F-16'ların alınması ve de mevcut F-16'ların modernizasyonu konusunda müzakereler devam ediyor ve iyi gidiyor. En azından yönetim kanadıyla müzakereleri askerlerimizi sürdürüyor ve ilerleme var."

SUUDİ ARABİSTAN'LA İLİŞKİLER NORMALLEŞİYOR

"Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Türkiye'ye geleceğini söyledi ancak henüz bunu planlayamadık. Şu anda ilişkilerin normalleşmesi konusunda da önemli adımlar var. İki ülke arasında yargı işbirliği iyi bir noktaya geldi. Ticari, ekonomik ve siyasi olumsuz bir tavırlarımız yok."

İSRAİL'LE DİYALOĞU FİLİSTİN DE İSTİYOR

(İsrail'e büyükelçi atanması konusu) "Olası ziyaretimizde bunu karara bağlayacağız. İsrail'le ilişkilerimizin normalleşmesini Filistin çok istiyor. Çünkü onlar da biliyor ki İsrail ile diyaloğumuz olursa bu sorunun çözümüne Türkiye ciddi katkı sağlar. İki devletli çözüm için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz."