Dikkat! Boğaz reflüsü olabilirsiniz

Mide reflüsünden farklı olarak ekşime, ağıza acı sıvı tadı, göğüste yanma şikayetleri olmaksızın boğaz reflüsü gelişebiliyor.  

Sağlıksız beslenme, fazla kilo, hareketsizlik, stres derken günümüzde reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Hava sıcaklıklarındaki artışa bağlı gazlı ve asitli içeceklerin, çiğ sebze ve meyvelerin tüketimi artacağından, midede asit üretimi tetiklenerek reflü atakları sıklaşabiliyor. Bazı kişilerde boğaz reflüsü dediğimiz mide içeriğinin boğaza, genize ve ses tellerine kaçışı gerçekleşebiliyor. Boğaz reflüsünün tedavisinde beslenme ve yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesi ilk ve en önemli aşamayı oluşturuyor.

ACI VE SALÇADAN UZAK DURUN

Yemeklerinizi acılı, bol soğanlı ve bol salçalı yapmayın. Kızartma, kavurma, sakatat, mayonez ve soslar, kaymak ve krema gibi aşırı yağlı yiyecekler de reflü şikayetini artırdığından uzak durun. Hamur işi, şerbetli ve yağlı tatlılar ile çok tuzlu peynirler ve şarküteri ürünlerinden kaçının. Yiyecek ve içecekleri çok sıcak ya da çok soğuk tüketmeyin. Kuru baklagiller gaz ve şişkinlik problemi oluşturabileceğinden kişniş, kekik, nane ve kimyon ile tüketerek yemeğin gazını önleyebilir ve hazım sorunundan kurtulabilirsiniz. Kola, soda, gazoz gibi gazlı içecekler; portakal suyu, vişne suyu gibi asitli içecekler ve yağlı sütler reflünüzü artırabileceğinden bu içecekleri tüketmeyin; çok fazla çay, çikolata, kahve ve alkol tüketiminden kaçının. Yeşil çay ses tellerinde kuruluğa ve ayrıca reflüye yol açabildiğinden aşırıya kaçmayın.

DAHA FAZLA SEBZE TÜKETİN

Her gün düzenli olarak sebze tüketin. Sebzeler alkali özellikleriyle mide asiditesini dengeliyor. Örneğin brokoli, kuşkonmaz, patates ve salatalık bu besinlerden birkaçı. Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran ve gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, zencefil ve zerdeçal ekleyebilirsiniz. Lifli gıdalar da son derece faydalı. Yulaf ve yulaf ezmesi gibi lifli gıdalar hem sindirimi kolaylaştırıyor hem de reflü şikayetlerini azaltıyor. Balık, deniz ürünleri, tavuk, hindi ve yağsız et de mide asiditesini azaltıyor. Özellikle ızgara, fırınlanmış veya buharda pişirilmiş olması gıda zenginliğinin korunmasını sağlıyor. Asidik olmayan meyveleri tercih edin. 

“Larengofarengeal Reflü” olarak da adlandırılan boğaz reflüsü, mide asidinin boğaza, ses tellerine ve genize kaçışı anlamına geliyor. Bu hastalarda daha çok öksürük, boğazda takılma hissi, seste çatallanma, genizde koyu yapışkan akıntı hissi gibi semptomlar baskın oluyor.