DHA
Dijital dönüşüm, işgücünü etkisi altına aldı. 2030'a kadar ekonomilerin verimlilik artışının yüzde 60'ını sağlaması beklenen otomasyon, yapay zeka ve dijital teknolojiler işgücünde dönüşüm rüzgarı estiriyor. McKinsey tarafından gerçekleştirilen araştırma, teknolojinin Türkiye'de çok sayıda sektörde dönüşüm yaratarak önümüzdeki 10 yıl içerisinde 3.1 milyon yeni iş yaratacağını, 2030'a kadar ise otomasyon ve dijitalleşmenin etkisiyle 7.6 milyon işin yok olacağını gösteriyor.
Türkiye'nin işgücünde dönüşüm rüzgarını arkasına alabilmesinin yolunun otomasyon, yapay zeka ve dijital teknolojilerden geçtiği belirtildi.
EĞİTİM HAZIRLANIYOR
Araştırmaya göre 8.9 milyon işin dijitalleşmesiyle birlikte yapay zeka ve veri bilimi gibi alanların etkisini hissettirdiği geleceğin meslekleriyle 1.8 milyon yeni işin ortaya çıkması bekleniyor. Başta yapay zeka, metaverse, blokzincir olmak üzere veri bilimi ve yazılım teknolojilerinin alanına giren çok sayıda eğitim programı geliştirdiklerini kaydeden Miuul CEO'su Vahit Keskin, şunları söyledi: "Dünya genelinde 2025 yılına kadar veri analistleri, yapay zeka ve makine öğrenmesi uzmanları, yazılım ve uygulama geliştiriciler ve nesnelerin interneti uzmanlarının ilk sıralarda yer aldığı 97 milyon yeni işin ortaya çıkması bekleniyor. Türkiye'nin işgücünde yetenek dönüşümünün sağlanabilmesi için yeni yetkinliklerin geliştirilmesi gerekiyor."