Devler ‘Putin enflasyonu' ile boğuşuyor

Rusya-Ukrayna savaşıyla artan fiyatlar dünyanın dev ekonomilerinde enflasyonu uçurdu.

Piyasaların merakla beklediği ABD'nin mart ayına ilişkin enflasyonu yıllık bazda yüzde 8.5 artarak 40 yılın zirvesini gördü. Benzer gelişme Almanya'da da yaşandı.

ABD'de yıllık enflasyon yüzde 8.5'le 1982'den bu yana en yüksek seviyeyi görürken beklentiler yüzde 8.4 düzeyindeydi. Enflasyon, bu ülkede aylık bazda da yüzde 1,2 ile 2005'ten beri en sert artışı kaydetti. Rakamlar duyurulmadan önce bir açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, enflasyonunun "olağanüstü" bir şekilde yüksek gelmesini beklediklerini belirtirken nedenini "Putin'in fiyat artışları" olarak tanımladı.

Almanya'da ise şubatta yüzde 5.1 olan yıllık enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı sonucu artan gıda, petrol ve gaz fiyatlarındaki son yükselişle martta % 7.3'e çıkarak 1981'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Almanya Federal İstatistik Ofisi'nden yapılan açıklamada "Mart 2022'de enflasyon, iki Almanya'nın birleşmesinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı" denildi. Ülkede enflasyon, aylık bazda ise yüzde 2.5 arttı.

FİYAT ARTIŞLARI TÜM DÜNYANIN DERDİ

Fransa: Mart ayında TÜFE aylık yüzde 1.6, yıllık yüzde 5.1 artarak rekor kırdı.

İspanya: Enflasyon martta yüzde 10'a dayandı.

İngiltere: Şubatta tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 6.2'ye çıkarak 30 yılın zirvesine ulaştı.

İtalya: Yıllık enflasyon, mart ayında yüzde 7'ye yükselerek, 1991'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Euro Bölgesi: Mart ayında yüzde 7.5'ye yükseldi.

Rusya: Yıllık enflasyon yüzde 16,7 ile Mart 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Japonya: Tüketici fiyatları yüzde 2 artarken martta toptan fiyatlar yıllık yüzde 9.5 artarak yeni zamların habercisi oldu.