Depremde çök, kapan, tutun hareketi ne zaman saat kaçta yapılacak? Çök, kapan, tutun tekniği nedir, nasıl yapılır?

Depreme hazırlık amaçlı Türkiye'de 12 Kasım Cumartesi günü çök, kapan, tutun tatbikatı yapılacak. Deprem güvenliği, hazırlıklı olmayı ve ne yapacağını bilmeyi içerir. Kimse bir depremin ne zaman ve nerede olacağını tahmin edemez, ancak siz ve aileniz bir sonraki büyük depremden önce hazırlıklı olabilirsiniz. Peki depremde çök, kapan, tutun hareketi nasıl yapılır? Çök, kapan, tutun tekniği nedir?


Deprem anında çök, kapan, tutun uygulaması, bir depreme hazırlanmak için büyük önem arz etmektedir. Söz konusu deprem anında yalnızca 10-60 saniyeniz olabilir. Dolayısı ile sarsıntı başlamadan önce çökmek, kapanmak ve tutunmak için daima hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Peki Çök, kapan, tutun hareketi nasıl yapılır, tekniği nedir?

'ÇÖK-KAPAN-TUTUN' TATBİKATI SAAT KAÇTA UYGULANACAK?

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, 12 Kasım'daki 'Çök-Kapan-Tutun' tatbikatı ile ilgili kamu spotları yayınladı. Kamu spotunda, deprem anının canlandırması yapılırken, tatbikat esnasında neler olacağına ilişkin açıklamalar yapıldı.

12 Kasım Cumartesi günü Türkiye genelinde deprem tatbikatı yapılacak. Tatbikat, 1999 Düzce depreminin yaşandığı saat olan 18.57'de gerçekleştirilecek tatbikatla deprem farkındalığı artırılacak.

'ÇÖK - KAPAN -TUTUN NEDİR?''

Sarsıntı başladığı andan itibaren kesinlikle merdivenlere, balkonlara veya asansörlere koşmamalıyız. Sarsıntının başladığını hissettiğimizde yapmamız gereken, sağlam bir nesnenin yanına geçmek, üzerimize düşebilecek nesnelerden uzak durmak ve çök-kapan-tutun eylemini gerçekleştirmektir.

ÇÖK, KAPAN, TUTUN TEKNİĞİ NEDİR?

Deprem anında doğru davranış şeklini hatırlayabilmek ve uygulayabilmek için mutlaka ve sürekli olarak tatbikat yapılması gerekir. Gerçek bir depremde insanların paniğe kapılmadan doğru hareket etme şansının, her Çök-Kapan-Tutun egzersiziyle iki kat arttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.

DEPREMDE ÇÖK, KAPAN, TUTUN HAREKETİ NASIL YAPILIR?

Deprem, uçak kazası, heyelan, bomba patlaması ve bomba tehdidi, yıldırım ve hortum gibi tehlikelerde Çök-Kapan-Tutun yöntemi uygulanır. Örneğin, zemin sarsılmaya başlladığında veya büyük bir patlama duyulduğunda herkesin Çök-Kapan-Tutun hareketini yapması gerekir. Vücudun kapladğı alanı küçülten bu davranış, bizi havada uçan, saçılan ve dökülen cisimlerden koruyacak ve onlara hedef olmayacak bir yerde yapılmalıdır.

Eğer bina içerisindeysek depremi hissettiğimizde ayakta durmamalı, kesinlikle; oradan oraya koşlmamalı, balkona çıkmamalı, merdivenden inmemeli, asansöre binmemeli, pencere ve balkondan atlamamalıyız.

Çöküp sağlam bir nesnenin altına girin veya yanına geçin. Özellikle sırtınız pencerelere dönük bir şekilde kapanıp başınızı ve ensenizi düşen cisimlerden koruyun. Sarsıntı sona erene kadar, sallanan nesneyle beraber hareket edebilmek için nesneye tutun. Nesneyi tutan kollarınızın üzerine yüzünüzü koyarak uçuşan cisimlerden gözlerinizi ve yüzünüzü koruyun.