Demans hastalığı nedir, tedavisi var mı? Demansın belirtileri neler, nasıl anlaşılır?

Demans hastalığı, hafızayı, düşünmeyi ve sosyal yetenekleri günlük yaşamınızı etkileyecek kadar ciddi şekilde etkileyen bir grup semptomu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Spesifik bir hastalık değildir, ancak birkaç hastalık bunamaya neden olabilir. İnternet aramalarında araştırılan ''Demans hastalığı nedir, tedavisi var mı, belirtileri neler, nasıl anlaşılır?'' soruların yanıtları haberimizde.

Demans hastalığı, günlük yaşamı etkileyecek kadar şiddetli olan hafıza, dil, problem çözme ve diğer düşünme becerilerinin kaybı için kullanılan genel bir terimdir. Alzheimer, bunamanın en yaygın nedenidir. Peki Demans hastalığı nedir, tedavisi var mı, belirtileri neler, nasıl anlaşılır?

Demans genellikle hafıza kaybını içerse de, hafıza kaybının farklı nedenleri vardır. Tek başına hafıza kaybına sahip olmak, demansınız olduğu anlamına gelmez, ancak genellikle durumun erken belirtilerinden biridir. Demans genellikle yanlış bir şekilde "yaşlılık" veya "ihtiyarlık bunaması" olarak adlandırılır; bu, ciddi zihinsel gerilemenin yaşlanmanın normal bir parçası olduğuna dair eskiden yaygın olan ancak yanlış olan inancı yansıtır. Demans tek bir hastalık değildir; Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere çok çeşitli özel tıbbi durumları kapsayan kalp hastalığı gibi genel bir terimdir. "Demans" genel terimi altında gruplanan bozukluklar, anormal beyin değişikliklerinden kaynaklanır. Bu değişiklikler, bilişsel yetenekler olarak da bilinen düşünme becerilerinde, günlük yaşamı ve bağımsız işlevi bozacak kadar şiddetli bir düşüşü tetikler. Davranışları, duyguları ve ilişkileri de etkilerler.

Alzheimer hastalığı vakaların %60-80'ini oluşturur. Beyindeki mikroskobik kanama ve kan damarı tıkanması nedeniyle ortaya çıkan vasküler bunama, bunamanın ikinci en yaygın nedenidir. Aynı anda birden fazla demans türünün beyin değişikliklerini deneyimleyenler, karışık demansa sahiptir. Tiroid sorunları ve vitamin eksiklikleri gibi geri dönüşümlü olanlar da dahil olmak üzere bunama semptomlarına neden olabilecek birçok başka durum vardır.

Alzheimer hastalığı, yaşlı erişkinlerde ilerleyici bunamanın en yaygın nedenidir, ancak bunamanın başka birçok nedeni vardır. Sebebe bağlı olarak, bazı demans semptomları tersine çevrilebilir.

DEMANSIN BELİRTİLERİ

Demans belirtileri, nedenine bağlı olarak değişiklik gösterse de yaygın belirtileri şunlardır:

Bilişsel değişiklikler

Hafıza kaybı

İletişimde ya da kelime bulmakta zorlanma

Görsel beceriler ve yön bulma becerilerinde eksiklik

Akıl yürütme ve sorun çözmede zorlanma

Karışık işleri yürütmede zorlanma

Motor fonksiyonlarda ve koordinasyonda zorlanma

Kafa karışıklığı ve odaklanamama

Psikolojik değişiklikler

Kişilik değişikliği

Depresyon (Bunalım)

Anksiyete (Kaygı Bozukluğu)

Uygunsuz Davranışlar

Paranoya

Halüsinasyon

DEMANSTA NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?

Hafıza sorunları ya da diğer demans belirtilerine sahipseniz doktorunuza başvurmalısınız. Bazı tedavisi olan tıbbi durumlar demansa sebep olabilir. Bu yüzden altında yatan sebepleri anlamak önemlidir.

DEMANSIN NEDENLERİ

Sinir hücrelerinin ve bağlantılarının hasar görmesi ya da azalması demansa sebep olur. Beyinde hasara uğrayan bölgeye bağlı olarak demans, insanları farklı şekillerde etkileyebilir ve farklı belirtilere sebep olabilir.

DEMANSIN TEDAVİLERİ NELERDİR?

Şu anda demansın tedavisi yoktur. Ancak bunama semptomlarına yardımcı olabilecek ilaçlar ve diğer tedaviler vardır.

Mevcut ilaçların çoğu, bunamanın en yaygın şekli olduğu için Alzheimer hastalığını tedavi etmek için kullanılır. Semptomları geçici olarak azaltmaya yardımcı olabilirler.