Deltacron ABD ve Avrupa'da yayılıyor

Delta ve Omicron varyantlarının genlerini bir araya getiren Kovid-19'un hibrit versiyonu ‘Deltacron' ABD ve Avrupa'da en az 17 hastada tespit edildi.

Dünya önlemleri gevşetmeye başlamışken yine bir varyant tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Kovid-19'un Delta ve Omicron genlerini içeren ve "Deltacron" adı verilen yeni varyantı ABD ve Avrupa'da en az 17 kişide görüldü. GB News'in haberine göre, araştırmacılar, Deltacron'a ilişkin araştırmaların sınırlı olduğunu, bu nedenle daha bulaşıcı veya ağır hastalığa neden olup olmadığını söylemek için erken olduğunu belirtti. Fransa'daki IHU Mediterranee Enstitüsü'nden Philippe Colson, yeni varyanta yakalanan üç hasta tespit ettiklerini bildirdi. Colson, yeni varyantın Omicron'un başak proteini ile Delta varyantının gövdesinin birleşimiyle oluştuğunu aktardı.

3 AYDA 17'YE YÜKSELDİ

Genetik araştırma şirketi Helix tarafından medRxiv'e sunulan ve Reuters'ın da incelediği henüz yayımlanmamış bir rapora göreyse, ABD'de birbiriyle bağlantısı olmayan iki Deltacron enfeksiyonu daha tespit edildi. Başka ekiplerin ocaktan bu yana Avrupa'da virüs araştırma bültenlerinde bildirdiği 12 Deltacron vakasıyla birlikte sayı 17'ye yükseldi. İnsanları etkileyen koronavirüslerin genetik kombinasyonları, iki varyant aynı konak hücreyi enfekte ettiğinde meydana geliyor. Salgın boyunca aynı zaman diliminde aynı bölgelerde birden fazla varyantın dolaşımda olması bu tür kombinasyonların doğmasını sağlıyor.

ÖLÜMLER 3 KAT FAZLA OLABİLİR

BBC'nin haberine göre, Washington Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, dünya genelindeki Kovid-19 kaynaklı ölü sayılarına dair 191 ülkeyi içine alan geniş kapsamlı bir çalışma yaptı. Araştırmanın sonuçları tıp dergisi The Lancet'da yayımlandı. Bu kapsamda, geçen yıllara ait ölüm oranları salgın dönemiyle kıyaslanarak "aşırı ölümler" tespit edildi. Araştırmacılar, 2020-2021'de Kovid'den hayatını kaybedenlerin sayısının yaklaşık 18,2 milyon ile açıklanan rakamlardan 3 kat fazla olabileceğini öne sürdü. Çalışmaya göre, "aşırı ölüm" oranı en yüksek Bolivya'da görülürken bu ülkeyi Bulgaristan, Afrika'dan Eswatini takip etti. En düşük "aşırı ölüm" oranı ise İzlanda'da kaydedildi.