Dede Korkut masalları YouTube'da

Geleneksel masalların anlatıldığı “Korkut Ata Masal” projesi YouTube'da hayata geçti.

BEDİR ACAR

Daha önce Tales of Turkey ve Artjourney adlı kültür sanat içerikli video çalışmalarına imza atan RNA iletişim, “Korkut Ata Masal” kanalında, geleneksel masalları, çağa uygun bir dil ve yaklaşımla yeniden yorumlayarak çizgi film, animasyon, kitap veya müzik parçası olarak izleyiciye sunuyor.

Kanalın kurucusu İsak Baydaroğlu, “Nar Tanesi Masalı” ve “Tahir ile Zühre Masalı”ndan üçer bölümün izleyiciyle buluştuğunu söylüyor.

Masallar için hazırlanan enstrümantal Türk müziklerinin de kanalda paylaşıldığını sözlerine ekleyen Baydaroğlu, yaptıkları çalışmanın, kendilerini ölçebilmek için bir deneme olduğunu ve ileride masal müzesi kurmayı planladıklarını belirtiyor.

Oğuz Türklerinin eski destanlarında yüceltip kutsallaştırılmış, bozkır hayatının geleneklerini ve törelerini çok iyi bilen, kabile teşkilatını koruyan yarı-efsanevi bilge, Dede Korkut (Korkut Ata), Türkler'in en eski destanı Dede Korkut Kitabı'ndaki hikayelerin anlatıcı ozanıdır. Masal severler ve özellikle geleneksel masallara merakı olanlar, Dede Korkut'un masallarını, Korkut Ata Masal kanalından takip edebilir.

TALİMHANE’DE BİR AÇIKHAVA SAHNESİ

Taksim’in göbeğinde, oteller bölgesinde bir açıkhava sahnesine kavuştu İstanbul.

147 seyirci kapasiteli Beyoğlu Talimhane Sahne geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve TÜROB Başkanı Müberra Eresin’in katılımıyla sanatseverlerin hizmetine sunuldu.

Ağustos boyunca 7 etkinliğe ev sahipliği yapacak Talimhane Sahne'nin ilk etkinliği 8 Ağustos'ta sahnelenen “Bir Nefes Dede Korkut” adlı tiyatro oyunu oldu.

Salgın yüzünden sezonu erken kapatan tiyatro için cansuyu olan Talimhane Sahne’de eylül sonuna kadar opera, bale, tiyatro ve konser etkinlikleri yapılacak.

Kültür adına bu yazın diğer önemli kazanımları da Bodrum Kalesi ve Sümela Manastırı gibi son derece önemli iki kültür/turizm varlığının restorasyonlarının tamamlanıp hizmete açılmasıydı.

MEHMET AKİF KİTAPLIĞI ÜCRETSİZ ERİŞİMDE

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), 1984'ten itibaren düzenli olarak yayınladığı «Türkiye Kültür ve Sanat Yıllıkları”nı online erişime açmasının ardından, TYB bünyesinde hizmet veren Mehmet Akif Araştırmaları Merkezinin yayınladığı 9 kitaptan oluşan seti de online olarak okuyucuların beğenisine sundu.

TYB, Mehmet Akif Ersoy ile ilgili bugüne kadar farklı ülkelerde 9 bilgi şöleni gerçekleştirdi.

Toplamda 300’e yakın bildirinin sunulduğu bilgi şölenlerinde, Mehmet Akif'in farklı yönlerini ortaya çıkartacak başlıklar seçildi ve dolayısıyla ortaya önemli bir külliyat çıktı.

Bu şölenlerin ve bildirilerin önemi ise büyük şairimiz hakkında yeni araştırmalar, bilgiler ve yorumlar ihtiva ediyor olması…

TYB tarafından hazırlanan 9 kitap, genellikle üniversitelerdeki akademisyenler ve Mehmet Akif üzerine çalışan araştırmacılar tarafından sunulan bildirilerden oluşuyor.

Online erişime açılan eserlere Mehmed Akif Araştırmaları Merkezi'nin “https://mehmetakifarastirmalari.com/yayinlar/” adresinden ulaşılabiliyor.

‘BİR DÜŞ GÖRDÜM' FİNLANDİYA YOLCUSU

Murat Çeri'nin ilk uzun metraj filmi “Bir Düş Gördüm”, açılışını 5. İskandinav Uluslararası Film Festivali’nde yapacak. TRT'nin ortak yapımcılığında çekilen film, 22-26 Ağustos'ta Finlandiya’da gerçekleştirilecek festivalde birçok filmle yarışacak. 2018'de düzenlenen Boğaziçi Film Festivalinde Bosphorus Film Lab'in finalistlerinden olan, aynı yıl Malatya Film Festivali'nden de “TRT Ön Alım Yapım Desteği” ile dönen “Bir Düş Gördüm”de, belediyelerin ve STK’ların gençlik merkezlerinde bulunan, daha önce hiç oyunculuk tecrübesi olmayan çocuk oyuncular bulunuyor. Film dokuz yaşındaki Tarık’ın yaşadığı bir trafik kazası sonrası başından geçenlere odaklanıyor.