Davos'ta karamsarlık

Dünya Ekonomik Forumu'nun ilk günü karamsar atmosferle başladı. Forumun kurucu başkanı Schwab “On milyonlarca insan açlıktan ölecek” derken, IMF Başkanı Georgieva da bazı ülkeler için resesyon uyarısı yaptı.

Davos Zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Kovid-19 salgını nedeniyle verilen 2 yıl aranın ardından İsviçre'nin Davos kasabasında başladı. Pandemi süreci ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle karamsarlığın hakim olduğu zirvede dünya ekonomisinin geleceği masaya yatırıldı. WEF'in Kurucu Başkanı Klaus Schwab açılışta yaptığı konuşmada Davos'ta bu yıl Rusya-Ukrayna savaşı dahil dört ana konuya odaklanacaklarını belirterek salonda bulunan katılımcıları ayağa kalkıp Ukrayna için alkışa davet etti.

AÇLIKTAN ÖLÜM ARTACAK

Schwab, diğer ana başlıkların Kovid-19 salgını, iklim değişikliği ve küresel ekonominin geleceği olacağını belirtti. Küresel ekonominin geleceğinden büyük endişe duyduklarını dile getiren Schwab, dünya genelindeki yüksek enflasyona dikkati çekti. Ekonomideki gidişatın sonucu yüz milyonlarca insanın fakirleşebileceği uyarısını yapan Schwab, "Muhtemelen on milyonlarca insan da açlıktan ölecek. Bu konular hakkında hepimiz gerçekten endişe duymalıyız" ifadelerini kullandı.

BÜYÜMEYE REVİZYON

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise, son projeksiyonlardan bu yana dünyada birçok kritik gelişme olduğunu, büyüme beklentilerinin aşağı revize edilebileceğini söyledi. Georgieva "Bazı ülkeler için artık artan bir resesyon riski var ancak küresel bir resesyon beklemiyoruz" ifadelerini kullandı. Küresel reklamcılık duayeni Sir Martin Sorrell ise Davos'ta karamsar bir atmosfer hissedildiğini söyledi. Sorrell son 3-4 ayda muazzam bir fırtına yaşandığını belirterek "Ocak ayında bu konuşmayı yapsaydık çok daha iyimser bir sohbet olabilirdi.. İnsanlar çok mutsuz. Artan faizler var, mali ve parasal teşvikin geri çekilmesi var, Ukrayna'da savaş var, Çin'de salgın karantinası var. Bütün bunlar ekonomilere baskı uyguluyor" diye konuştu.

2 YILDIR YAPILMIYORDU

En son Ocak 2020 tarihinde 50'ncisi yapılan forum, Kovid-19 salgını nedeniyle üst üste iki yıl ertelenmişti ve yerine alternatif olarak çevrim içi toplantılar düzenlenmişti. Tarihte ilk kez ocak dışında yapılan ve 26 Mayıs'ta sona erecek foruma, toplam 50 devlet lideri, 300 hükümet temsilcisi ve yaklaşık 2 bin 500 küresel iş dünyası yetkilisinin katılıyor.

RUSYA'DAN AYRILAN ŞİRKETLERİ DAVET ETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski de, Rusya'dan ayrılan küresel şirketleri Ukrayna'ya davet etti. Davos Zirvesi'ndeki özel oturumda video konferans yoluyla katılımcılara hitap eden Zelenski, "Rusya'dan ayrılan bir şirket, Ukrayna pazarına girebilir, şirketler özgürlüğü tam olarak destekleyerek bundan fayda sağlayacaktır" dedi. Rusya ile ticaret yapılmaması çağrısında bulunan Zelenski, Rus petrolü, bankaları ve bilişim sektörüne karşı 'azami yaptırımlar' uygulanmasını istedi. Ülkesinin yeniden inşası için muazzam bir çabaya ihtiyaç olduğunu belirten Zelenski, "Yarım trilyon dolarlık zararımız var" dedi.

PETROL DAHA FAZLA YÜKSELEBİLİR

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, petrol fiyatlarında daha fazla yükseliş olabileceğini söyledi. Birol, "Eğer pozitif katkı sağlayamazsak fiyatlarda daha fazla yükseliş ve daha fazla oynaklık görebiliriz" ifadelerini kullandı. Yaz aylarının zorlu geçeceğini belirten Birol, "Yazın petrol talebi normal şartlarda arttığı için bu yaz zor geçecek. Asıl soru: Çin ekonomisindeki zayıf performans nedeniyle buradan gelecek talebin düşük kalıp kalmayacağı" değerlendirmesini yaptı. Birol, Avrupa'nın Rusya'dan petrol ithalatını azaltmasının küresel petrol piyasaları için kolay olmayacağını söyledi.

'RUS EVİ'NİN İSMİ 'SUÇ EVİ' OLDU

Ukrayna saldırısı nedeniyle bu yıl Rusya'nın davet edilmediği Davos'ta, geçen yıllarda Rus siyasetçi ve iş insanlarının uğrak noktası olan 'Rus Evi'nin ismi ise 'Rusya'nın Savaş Suçları Evi' olarak değiştirildi. Binaya 'Rusya'nın Savaş Suçları Evi' yazısı asıldı.