Konut fiyatların düşme ihtimali var mı? Daire fiyatları ne zaman düşer?

Koronavirüs süreci boyunca fahiş rakamlara ulaşan daire fiyatlarında sona eren pandemi sonrası düşüşlerin yaşanması bekleniyor. Milyonlarca vatandaşın madur olduğu bu konu hakkında Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu hazırladı. Söz konusu raporda konut fiyatların artışlarına yönelik detaylar paylaşıldı. Peki Daire fiyatları ne zaman düşer? Konut fiyatların düşme ihtimali var mı?

Konut fiyatların düşme ihtimali milyonlarca insanın yakından takip ettiği konular arasında yer alıyor. Daire fiyatlarına yönelik Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu yayımlandı. Pandemi sonrası düşüşün yaşanacağı beklenen daire fiyatları ile ilgili yayınlanan rapor şaşırttı. Raporda daire fiyatlarındaki artışı devam edeceği yönünde açıklamalar yer almakta. Peki Daire fiyatları ne zaman düşer?

KONUT FİYATLARIN DÜŞME İHTİMALİ VAR MI?

Merkez Bankası daire fiyatlarına ilişkin Finansal İstikrar Raporu yayımlandı. Raporda konut fiyatlarındaki artışa da dikkat çekildi. Fiyatların ne zaman ve nasıl normalleşeceğine yönelik öngörüler paylaşıldı.

Merak edilen "Konut fiyatları ne zaman nasıl düşecek? sorusuna yanıt Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu'nda yer aldı. Rapora göre konut fiyatlarındaki normalleşmede, liralaşma stratejisi ile birlikte döviz kurunda sağlanan istikrar, enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve konut arzının toparlanması başlıkları önemli taşıyor.

Rapora göre ipoteksiz konut talebi, yükselen inşaat maliyetleri ve konut arzında yaşanan durgunluk nedenleriyle konut fiyatları önemli ölçüde yükseldi. 2022 Şubat ayı itibarıyla yıllık fiyat artışları yüzde 90'ın üzerine çıktı.

Rapor, 2022 yılında taşıt kredisinde ve satışlarındaki zayıf görünümün mart ayı itibarıyla son bulduğunu söylüyor.

Raporda kur korumalı mevduat sisteminin yansımalarına da yer verildi. Rapora göre, son rapor döneminde sistemin devreye girmesiyle beraber hane halkının yabancı para mevduat tercihi gerilerken, dolarizasyon oranının azaldığı görülüyor.

Reel sektörün yabancı para cinsi finansal borcu ise, yurt içinden kullanılan yabancı para krediler kaynaklı geriledi. Net döviz açık pozisyonundaki iyileşme devam etti. Reel sektör firmalarında likidite, kârlılık ve borç ödeme göstergelerindeki olumlu görünüm korundu.