Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: İsveç ve Finlandiya somut adımlar atmalı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, terörle mücadelede Türkiye'nin kaygıları giderilmezse, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olamayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 29-30 Haziran'da İspanya'nın ev sahipliğinde yapılacak NATO Zirvesi öncesinde, terörle mücadelede Türkiye'nin kaygıları giderilmediği sürece İsveç ve Finlandiya'nın üyelik süreçlerinde ilerleme kaydedilemeyeceğini söyledi. Kalın, "Özellikle terörle mücadele konusunda bu ülkelerde PKK/PYD/YPG veya FETÖ gibi yapılanmaların mevcudiyeti hakkındaki konumumuzu açık bir şekilde ifade ettik.

AÇIK NE NET OLMALILAR

Kendilerine bilgi ve belgelerle, örgütlerin oradaki yapılanmasını paylaştık. Endişelerimizi tatmin edici bir geri dönüş olmadı. Türkiye'nin bu konudaki kaygılarını giderecek yönde somut adım atacaklarına dair net bir tablo ortaya çıktığında sürecin seyri ona göre ilerleyecektir. Türkiye'nin güvenlik kaygıları giderilmeden ilerleme "olmaz" dedi. "Türkiye'nin dile getirdiği terörle ilgili kaygılarının dikkate alınması, önemsenmesi İttifak'ın gücünü tahkim etmesi açısından da son derece önemli" diyen Kalın, "Çünkü NATO bir güvenlik ittifakı. Önemli olan burada İsveç ve Finlandiya'nın terörle mücadele konusunda ne tür adımlar atacağını açık, net, somut bir şekilde ortaya koymaları. Bu gerçekleştiğinde süreç buna göre ilerleyecektir" ifadelerini kullandı.

TAHIL SEVKİYATI 4'LÜ MASADA

"Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı için Türkiye'nin yoğun bir diplomasi yürüttüğünü kaydeden Kalın, "Gemilerin gidiş gelişlerinin koordine edilmesi, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasında oluşturulacak bir mekanizma ile bunun gözlemlenmesi ve bu koordinasyonun yapılması için de istişarelerimiz devam ediyor. Şu ana kadar genel olarak olumlu bir havanın olduğunu söyleyebilirim" dedi.