Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklife göre;
BARAJ: Seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7'ye indiriliyor.
VEKİL SAYISI: Milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy dikkate alınarak yapılacak, D'Hondt sistemi uygulanacak.
KONGRELER: İl, ilçe ve büyük kongrelerini üst üste iki defadan fazla ihmal eden parti, seçime katılamayacak.
GRUP: Sırf TBMM'de grup kurmuş olmak seçimke katılmak için yeterli olmayacak.
GÖREVLENDİRME: Yargı erkinin yargısal faaliyetlerle ilgili görevlendirme kriterleri, seçim görevlendirmelerinde de dikkate alınacak.
SANDIK ÜYESİ: Bir siyasi parti oluru olmadan bir başka parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremeyecek.
SEÇMEN KÜTÜĞÜ: Yerel seçimlerde yerleşim yeri adresine göre oluşturulan bir yıl önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme işlemleri yapılacak.
SEÇMEN LİSTESİ: Adrese kayıt sisteminde gözükmeyenler en son seçmen olduğu adrese göre seçmen listelerine kaydedilecek.
MUHTARLAR: Seçim sonucunda ilk sırada yer alan muhtarlar seçimle yeterliliğine sahip olduğunu en geç bir ay içinde belgelendirmesi halinde mazbatasını alabilecek.
SEÇİM KURULLARI: Seçim kurulları, teklifin yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde yapılan değişikliklere göre yeniden belirlenecek.
İTTİFAK BARAJI AŞMISSA...
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "D'Hondt uygulaması konusunda ülke genelindeki barajın, ittifak içindeki partiler için de geçerliliği var mı?" sorusu üzerine "Yok, ittifak barajı aşmışsa ittifakı oluşturan da barajı aşmış sayılıyor" dedi. Bir gazetecinin "Bu yaklaşım, erken seçim olmayacak anlamına mı geliyor?" sorusuna ise Yazıcı, "Zaten öyle bir yaklaşımımız yok" karşılığını verdi.
'BAŞBAKAN' KANUNDAN ÇIKIYOR
Teklifi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız birlikte açıkladı. Teklifle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne paralel olarak Seçim Kanunu'ndaki "Başbakan" ibareleri kanundan çıkartılıyor.
D'HONT SİSTEMİ NEDİR?
Bir seçim bölgesinde partilerin aldığı oy miktarı, o bölgenin milletvekili sayısına ulaşana kadar birden başlayarak bölünüyor. Elde edilen paylar, parti farkı gözetmeksizin, büyükten küçüğe doğru sıralanıyor. Milletvekillikleri bu sıralamaya göre partilere dağıtılıyor.
ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARINA SON VERİLDİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, bir gazetecinin "Başbakanın tabii olduğu seçim yasakları kısıtlamasına bir parti genel başkanı olan cumhurbaşkanı dahil değil, böyle mi anlamalıyız?" sorusu üzerine şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı ile ilgili bir yasaklama, sınırlama söz konusu değil, dolayısıyla bizim de çalışmamızın konusu değil. Biz bir uyum düzenlemesi yaptık sistemle ilgili, kanunda yer alıyordu Başbakan onu çıkarttık. Biz burada uyum düzenlemesi yapıyoruz. Başbakan mevzuatta olmadığı halde kanunda yer alıyor, bu düzenlemeyi yapıyoruz."
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da, bir soru üzerine "Bu kanun 1 yıl içinde uygulanmaz, bu da erken seçim tartışmalarına son vermiştir" diye konuştu.