Çocuğun 90 yıldır çektiği eziyet bitti

Velayet altındaki çocukların diğer ebeveyne icra yoluyla teslimi bitti. Yeni uygulama 11 pilot ilde başladı. Çocukların teslimi psikolog ve pedagog gözetiminde özel hazırlanmış merkezlerde rızası alınarak yapılıyor.

Boşanmış çiftlerde velayet altındaki çocukların teslimi ile çocukla kişisel ilişki kurulması işlemlerinin, Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerince 11 ilde kurulan çocuk teslim merkezlerinde yerine getirilmesi uygulaması, dün başladı. Adalet Bakanlığınca, valilikler ve belediyelerin desteğiyle Adıyaman, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Kırıkkale, Kırşehir, Mardin, Muğla, Sivas, Tekirdağ ve Uşak'ta özel teslim merkezleri oluşturuldu. Bu kapsamda, 90 yıldır uygulanan ve zaman zaman tartışmalara da neden olan icra yoluyla çocuk teslimine son veren yeni uygulamada çocuğun diğer ebeveyne teslimi psikolog ve pedagog gözetiminde yapılacak. Çocukların yaş ve gelişim düzeyleri gözetilerek hazırlanan merkezlerde teslim işlemi uzmanlar tarafından, çocukla ve taraflarla iletişim kurularak, rehberlik edilerek, rızaya dayalı gerçekleştirilecek.

81 İLE YAYILACAK

Çocuk teslim merkezlerindeki işlemler, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri tarafından yerine getirilecek. Merkezlerin bütün illerde kurulmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Çocuk teslimine ilişkin işlemlerde vatandaşlardan harç ve masraf ya da başka bir ücret alınmayacak. Bütün giderler, Adalet Bakanlığı'nın bütçesinden karşılanacak. Daha önce çocuk teslimi işlemi, icra müdürlükleri aracılığıyla belirli bir harç ve ücret yatırılarak icra memurları ve kolluk kuvvetleri tarafından yapılıyordu.