Çiftçiye kuraklık desteği ödemeleri ne zaman yapılacak? 2021 Çiftçiye destek parası yattı mı?

Kuraklık desteği kapsamında yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere belli miktarda ödemeler yapılmaktadır. Yetersiz yağış, kuru şartlar ve ekilen buğday, arpa, çavdar gibi ürünlerin yüzde 30 oranındaki zarar kaybı nedeniyle ÇKS'ye kayıt olması durumunda destek sağlanmaktadır. Söz konusu TARSİM tarafından gerçekleştirilecek olan denetimin ardından belirlenen çiftçiye kuraklık desteği ödemelerin yapılacağı tarihe ilişkin tüm detaylar haberimizde.

Kuraklık desteği, daha çok Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinde resmi olarak kaydı bulunan vatandaşlara belli miktarda ödemeler yapılmaktadır. Kuraklık desteği verim kaybı ile dekar başına göre 30 ila 100 liraya kadar çıkabilmektedir. Söz konusu belirlenen tarihlerde yapılan denetimler sonucunda kuraklık desteği hak edenlere gerekli destekler sağlanmaktadır. Peki Çiftçiye kuraklık desteği ödemeleri ne zaman yapılacak? 2021 Çiftçiye destek parası yattı mı?

KURAKLIK DESTEĞİ NE ZAMAN YATACAK?

Kuraklık desteği kapsamında Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre kuraklık nedeniyle yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere destekleme ödemesi yapılacak.

Destekleme ödemesi, yetersiz yağış nedeniyle kuru şartlarda üretimi yapılan buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut ve mercimek ürünlerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen tarım havzalarındaki köylerde % 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere yapılacak.

Karara göre verim kayıpları oranlarına göre destek miktarı dekara 30-100 TL arasında doğrudan olacak.

Desteklemeden yararlanacak ürünlerdeki verim kaybı oranları; meteorolojik veriler, TARSİM kayıtları ve İl/İlçe Hasar tespit Komisyonları kayıtları dikkate alınarak İl/İlçe Tahkim Komisyonları tarafından belirlenecek.

2021 KURAKLIK DESTEĞİ NE KADAR?

* Yüzde 30-39 arasında olanlara dekar başına 30 TL,

* Yüzde 40-49 arasında olanlara dekar başına 40 TL,

* Yüzde 50-59 arasında olanlara dekar başına 50 TL,

* Yüzde 60-99 arasında olanlara dekar başına 60 TL,

* Yüzde 70-79 arasında olanlara dekar başına 70 TL,

* Yüzde 80-89 arasında olanlara dekar başına 80 TL,

* Yüzde 90-99 arasında olanlara dekar başına 90 TL,

* Yüzde 100 kayıp yaşayanlara dekar başına 100 TL

KURAKLIK DESTEĞİ NE ZAMAN YATACAK?

Kuraklık desteği, illerin tarım müdürlükleri tarafından farklı tarihlerde ilanların açılması dolayısıyla Kasım ayı itibariyle netlik kazanacak.