CHP'nin hızlı tren iddiası yalanlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'nin iki milletvekili tarafından, 3 Nisan 2018 tarihli ‘Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren Hattı' ve 20 Ağustos 2020 tarihli ‘Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren Hattı' ihalelerine ilişkin öne sürülen 7 iddiayı yanıtladı.

Açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın devletin rutin işleyişi dahilinde yatırım programında attığı ve ihalenin süreciyle ilgisi olmayan imzalı kağıdı 'belge' diye göstermek, apaçık bir yalandır. Konu, yargıya taşınmış olup, ülkemizin hayrına her işe karşı duran yatırım düşmanı bu zihniyet, her zaman olduğu gibi milletimizin vicdanında ve adalet önünde hesap verecektir" ifadesi kullanıldı.

İŞTE TEK TEK YANITLANAN 7 İDDİA

Yapılan açıklamada 7 iddia tek tek yanıtlanırken, özetle, "'Aynı iş, 6 milyar lira fazla bedelle başka bir firmaya verildi' ifadesi yalandır. 'Hazine'nin 2020'deki ihalenin kefili olduğu' ifadesi yalandır. 'Sadece bu projeye münhasır, yüklenici firmanın değil, Hazine'nin dövizle borçlandığı' ifadesi yalandır. 'Yüklenici yüzde 10 avans aldı ve hakedişte usulsüz fiyat farkı ödendi' ifadesi yalandır. '2018 yılı ihalesi haksız yere iptal edildi' ifadesi yalandır. 'İhale, 4734 Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesi şartları oluşmadığı halde, pazarlık usulüyle ihale yapılarak sadece bir istekliye doğrudan verildi' ifadesi yalandır. 'Sayıştay Raporu'nda belirtilen hususlar çarpıtılarak ihale kapsamında lüks araç keyfi amaçla Ankara'da kullanıldığı' ifadesi yalandır" denildi.