Çeşme'de ortaya çıktı! Bilinen en eski doğal afetlerden birinden kalma canlı izlerine ulaşıldı

Ankara Üniversitesi'nden arkeolog Vasıf Şahoğlu ve ekibi, Çeşme Bağlararası'nda yaptıkları kazı çalışmalarında dünyanın en eski doğal afetinden birinin izlerine rastladı. Çalışmalarda bölgeyi vuran büyük tsunamiler ve bu tsunamilerden kalma bir adam ve bir köpeğin iskeleti ortaya çıkarıldı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Yunanistan'ın Santorini kentinde bulunan Thera yanardağının 3 bin 600 yıl önceki patlamasıyla tetiklenen tsunamide hayatını kaybeden genç bir adam ve bir köpeğin iskeletleri Türkiye'de ortaya çıktı.

Aksam.com.tr'nin Daily Mail'den aktardığı habere göre, arkeologlar, Türkiye'nin batı kıyısındaki Çeşme Körfezi yakınlarındaki son Tunç Çağı yerleşimi Çeşme-Bağlararası'nda yapılan kazılarda iki iskelet buldu.

Tarihin kaydedilmiş en büyük doğal afetlerinden biri olarak geçen Thera patlamasından kurbanların kalıntılarına ilk kez bu kazıda ulaşıldı.

Araştırmayı üstlenen Ankara Üniversitesi'nden arkeolog Vasıf Şahoğlu ve meslektaşları makalelerinde, "Geç Tunç Çağı Thera patlaması insanlık tarihinde tanık olunan en büyük doğal afetlerden biriydi" diye yazdı.

Araştırmacılar, Çeşme-Bağlararası sahasındaki tabakalı çökellerin arasında, tsunami kalıntılarına özgü moloz ve kaotik çökelti katmanlarının yanı sıra hasarlı duvar kalıntıları buldular.

Ekibe göre, tortular, her biri ayrı ama yine de Thera'daki patlamadan kaynaklanan en az dört ardışık tsunami taşkınını temsil ediyor.

Bunların içinde, ikincisi birincisinden daha kalın olan iki katman volkanik kül ve kömür ve diğer kömürleşmiş kalıntıları içeren kemikten zengin bir katman vardı.

Şimdi Yunanistan'ın Santorini adasının merkezinde bir kaldera - tsunamilerinin Girit yakınlarındaki Minos uygarlığına nasıl son verdiğinin düşünülmesiyle ünlü patlamada kuzey Ege'ye büyük ve yıkıcı dalgaların geldiği düşünülüyor.