Cenaze namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Cenaze namazı kılınışı anlatımı!

İslam dini için bir müminin son yolculuğuna uğurlandığı cenaze namazları büyük önem taşır. Cenaze namazı kılınışı diğer namazlara göre farklılık gösterir. Daha önce hiç cenazeye katılmamış kişiler de ''Cenaze namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?'' sorusunun yanıtını merak ediyor. İşte cenaze namazı kılınışı detaylı anlatım!

Cenaze namazı kılınışı ve kaç rekat olduğu ilk kez cenaze namazı kılacak kimseler tarafından merak ediliyor. Bilindiği üzere cenaze namazı kılınışı diğer vakit namazlarından farklı bir şekilde idrak edilir. Ölen kişinin cenazesinin kılınması farzdır ve bazı hususları vardır. Rüku ve secdesi olmayan bir namaz olan cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze namazı kaç rekattır?

CENAZE NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Cenaze namazı normal namazlarla aynı olmadığı için daha farklı kılınır. Cenaze namazında rukü ve secde yoktur. Buna göre kıyam ve tekbir vardır. Cenaze namazı ayakta kılınan bir namazdır ve bu namazda 4 kez tekbir edilir.

Cenaze namazında iftitah (başlangıç) tekbiriyle birlikte dört tekbir bulunmaktadır. Selam vermek vaciptir. Sünnetleri ise, Allah'a hamd ve senâ etmek, Resûlullah'a (s.a.s.) salât ve selam getirmek, hem ölü hem de Müslümanlar için dua etmekten ibarettir.

CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?

Cenaze namazı kılınışı daha önce hiç bu namazı kılmayan kişilerin merak ettiği konulardan bir tanesi. Cenaze namazı kılmak için; cenazeye karşı ve kıbleye yönelik olarak saf bağlanır ve niyet edilir. İmam ve cemaat tekbir alarak ellerini bağlarlar "ve celle senâük" cümlesiyle birlikte "Sübhaneke"yi okurlar. Ardından, eller kaldırılmadan tekbir alınır ve "Salli-Bârik" duaları okunur.

Tekrar eller kaldırılmaksızın tekbir alınır. Bilenler cenaze duasını, bilmeyenler ise dua niyetiyle "Fâtiha" suresini veya başka bir duayı okurlar. Dördüncü tekbirden sonra sağa ve sola selam verilir. Böylece namaz tamamlanmış olur.

CENAZE NAMAZI ABDESTSİZ KILINIR MI?

Cenaze namazı oldukça önemli bir namazdır. Bu namazı kılmadan evvel abdest alınması önemlidir. Abdestsiz bir şekilde cenaze namazı kılınması caiz değildir. Ancak bir kişi bu namazı kaçıracak olursa teyemmüm edip cenaze namazına katılabilir.