Bulgar, Türk oylarına kızdı, kapıyı kapattı!

Geçen hafta sonundaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine Türklerin gösterdiği yoğun ilginin ardından Bulgaristan tarafından yapılan açıklamalarla yaşanan gerginlik yeni bir boyuta taşındı.

Bulgaristan-Türkiye sınırında, operasyon bahanesiyle Türkiye'den giden araçlar saatlerce süren aramadan geçirildi ve yolcular 14 saat bekletildi. Operasyon sırasında 37 otobüs, 6 tır, kamyonlar ve 40 motorlu araç kontrol edildi. Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü, Kapitan Andreevo Gümrük Kapısını ziyaret ederek yetkililerle görüştü.

DİPLOMATİK KRİZ ÇIKMIŞTI

Bulgaristan'da 11 Kasım'da eş zamanlı yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ve erken genel seçimlerinden sonra ülkedeki Türklerin yoğun olarak katıldığı Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, Türkiye'deki göçmenlerden 90 bine yakın oy almıştı. İçişleri Bakanı Boyko Raşkov, Türkiye'de devlet kuruluşları ve politikacıların HÖH lehine propaganda yaptıklarını ve bunun "Bulgaristan'ın içişlerine müdahale olduğunu" ileri sürmüştü. Kriz, diplomatik görüşmelerle sürmüştü.