Buğday fiyatlarının yeni sezonda düşmesi bekleniyor. Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, dünyada tonu 265 dolar seviyesinden 430-460 dolara kadar çıkan buğday fiyatlarının yeni sezonda 300-310 dolara gerilemesini beklediklerini bildirdi. Dünyada buğday ihracatının en büyük oyuncularından ikisinin Rusya ve Ukrayna olduğuna işaret eden Demirtaşoğlu, Rusya'nın elindeki üretim fazlası 40 milyon ton, Ukrayna'nın ise 25 milyon ton buğdayı ihraç ettiğini söyledi. Demirtaşoğlu, savaş nedeniyle Türkiye de dahil dünya genelinde buğday ticaretinin duraksadığına dikkati çekerek, bu durumun buğday fiyatlarına olumsuz yansıdığını bildirdi.
SIKINTI OLMAYACAK
Türkiye'de ve dünyada bu sezon fazla kuraklık yaşanmadığını anımsatan Demirtaşoğlu, nisan ve mayıs aylarında da beklenen yağışların görülmesiyle buğday rekoltesinin yükselebileceğini dile getirdi. Demirtaşoğlu, "Dünyada tonu 265 dolar seviyesinden 430-460 dolara kadar artan buğday fiyatlarının, yeni sezonda 300-310 dolara kadar gerilemesi bekleniyor. Dolarda ekstrem bir yükseliş gerçekleşmezse bu yıl buğday sıkıntısı olmayacağını düşünüyoruz. Türkiye'nin gerçekleştirdiği makarna ve un ithalatının da Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerden karşılanabileceğini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.
DALGALANMA ETKİLEDİ
Gübre fiyatlarındaki artışa da değinen Zeki Demirtaşoğlu, geçmişte kurdaki dalgalanmanın fiyatlara yansıdığını, özellikle geçen yıl yaşanan artışlarda ise yurtdışında yaşanan gelişmelerin etkili olduğunu anlattı. Demirtaşoğlu, gübre üretiminde kullanılan amonyak, sülfürik asit, nitrik asit ve fosforik asit gibi ham maddelerin ithal olduğunu ve dünyada emtia fiyatları arttıkça, bunların fiyatlarının yükseldiğini söyledi.
TÜRK ÜRETİCİLER DÜNYA ŞAMPİYONU
Türk değirmen ve sektör makineleri üreticilerinin dünya şampiyonu olduğunu belirten Demirtaşoğlu, dönüşüme ayak uydurduklarını söyledi. Eğitim, tanıtım ve Ar-Ge'ye yapılacak yatırımların artırılması, Türk değirmen makinelerinin uluslararası arenada tanıtımının daha çok yapılması ve yeni projelere imza atılması için DESMÜD üyeleriyle ortak karar aldıklarını aktaran Demirtaşoğlu, yerli ürettikleri makinelerle yeni rekorlara imza atacaklarını sözlerine ekledi.
ÜRETİMDEN BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK
Zeki Demirtaşoğlu, değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Döviz kurundaki dalgalanmalara, yurtdışında yaşananlara rağmen Anadolu'da yapılan üretimde birçok çiftçimiz kendi gübresini kullanıyor. Beklenen yağışlar alındığı takdirde Türkiye'nin ihtiyacı olan buğdayın ülkede üretilebileceğini düşünüyoruz. Çiftçimizin ekimlerinde gübreyi daha rahat kullanabilmesi ve gübre fiyatlarındaki artışın durdurulması verimimizi artıracak ve üretim miktarımızı çoğaltacak en önemli etkenlerden. Ülkemizde üretime ve ihracata dayalı büyüme modelini gerçekten destekleyecek her türlü tedbirin alınması, insanların üretime ve ihracata yönlendirilmesi, bununla ilgili altyapı ve problemlerin en kısa sürede çözülmesi gerekiyor. Türkiye'nin üretimden başka seçeneği yoktur."