Sosyal Güvenlik Kurumu bunu yapan şirketleri anında tespit ediyor. Çalışanına bunu yapan iş yeri yandı. Bildirim yaptığınız an ceza kesiliyor. SGK bazı iş yerlerinin maaşları düşük göstermeye çalıştığını tespit etmeye devam ediyor. Bunu yapan iş yerlerine para cezası başta olmak üzere pek çok yaptırım uygulanıyor. Maaşları düşük olarak göstermeye çalışanlar hakkında hemen soruşturma başlatılıyor ve hapis cezası istemli davalar açılıyor.
TESPİT EDİLİYOR
Çalışanın ücretini vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olduğundan düşük bildiren işverenler mercek altına alındı. SGK bildirgesi kayıtlarının sorgulanmasıyla yapılan incelemelerde bazı işletmelerin düşük bordro düzenlediği, asgari ücreti vermemek için usulsüz uygulamalara gittiği belirlendi.
TAZMİNAT TALEP EDİLEBİLİYOR
Fazla mesai alacaklarını asgari ücretin içine katan, asgari ücretteki artış tutarını elden geri alanlara para cezasının yanı sıra 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılıyor. Bordrosu usulsüz şekilde düşük gösterilen işçi de haklı fesih hakkını kullanarak tazminat talep edebiliyor.
SGK bordro üzerinden prim kaçırılmasını kayıt dışılığın bir alt başlığı olarak tanımlıyor. Bir ay çalışan bir işçinin bordroda 15 gün çalışmış gösterilmesi, ücretin düşük gösterilerek prim kaçırılması gibi kayıt dışı uygulamalara göz açtırılmıyor.
PRİME ESAS KAZANÇ ÜZERİNDEN HESAPLANIYOR
Emekli aylıkları prime esas kazançlar üzerinden hesaplanıyor. Geçtiğimiz günlerde Yargıtay bu konuda önemli bir karara imza atarak, gelirin bordroda düşük gösterilmesinin çalışan için haklı fesih sebebi oluşturacağına karar verdi.
Haklı fesih yapan işçi kıdem tazminatını alarak ayrılabiliyor. Yargıtay bir başka kararında da gerçek ücret üzerinden yatırılmayan, eksik ödenen SGK primleri nedeniyle açılan davalarda imzalı ücret bordrosunun işçiyi bağlayacağını belirtiyor.
CEZA KESİLİYOR
Bazı işverenler bordroda işçinin gerçek ücretini göstermiyor. Ücretin sadece asgari ücret kısmını bordroda göstererek üstünü işçiye elden veriyor. Bordroda ücretin düşük gösterilmesi aynı zamanda vergi kaçırılması anlamına geliyor. Özellikle şikâyet, ihbar yoluyla SGK bildirgesi kayıtlarında yapılan sorgulamalarda bazı işletmelerin usulsüz uygulamalara yöneldiği belirlendi.