Hasat zamanı olan kasım ayında bolca tüketilmesi önerilen fındık turpu soğuk algınlığı, bronşit ve farenjite çare oluyor. Bitkisel tedavi uzmanları fındık turpun ses kısıklığının açılmasında, idrar söktürmede, safra ve böbrek taşlarını düşürmede, bronşit, öksürük ve bademcik iltihaplarında çok yararlı olduğunu dile getiriyor. Ayrıca turp suyunun balla karıştırıldığında, mideyi temizlediği ve hazmı kolaylaştırdığı, kabızlığa iyi geldiği belirtiliyor. Fındık turp, yüksek oranda potasyum içerir. Potasyum, kalp kası dahil kasların düzgün çalışması için gerekli bir mineraldir. Vücuda yeteri miktarda potasyum alımı, yüksek tansiyona karşı koruyucu özellik taşımaktadır.
KALSİYUM VE VİTAMİN DEPOSU
İçeriğinde yüksek düzeyde folat bulunması, turpu diğer sebzelerden ayrıcalıklı kılmaktadır. Folat DNA’nın onarımında kullanılmaktadır. Bir kâse turp salatası tükettiğinizde günlük folat ihtiyacınızın yüzde 7’sini karşılarsınız. Kalsiyum mineralinin en iyi bitkisel kaynaklarından olan turp, menopoz döneminde önerilir. Ayrıca kemik erimesine karşı olumlu etkileri vardır. Yaprakları da turp kadar iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında görevli olan C vitamini, turpta yüksek oranda bulunmaktadır.
KARACİĞERİ GÜÇLENDİRİR
İçerdiği antioksidan bileşiklerle kansere karşı koruma sağlamaya yardımcı olur. Kükürtlü bileşikler sayesinde safra akışını hızlandırır. Kükürtlü birleşiklerin, karaciğer sağlığını koruduğu bilinmektedir. Safra salgısı üzerindeki olumlu etkisiyle sindirimi kolaylaştırır. İdrara çıkışı hızlandırır, ödem çözücü etki gösterir. Düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir.
YAPRAĞI DA FAYDALI
Turp yaprağı; beta-karoten, C, E, B6 ve B9 vitaminiyle (folat) kalsiyum minerali açısından iyi bir kaynaktır. İçeriğindeki beta-karoten sayesinde göz ve akciğer sağlığının korunmasına yardımcı olur. C vitamininden zengin bir kaynak olması nedeniyle, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır. Ayrıca yaşlanma belirtilerini geciktirici etkisi bulunmaktadır.