2022 BİLSEM sınav tarihleri ne zaman? BİLSEM nedir, sınav soruları nasıl?

Bilim ve sanat merkezleri (BİLSEM) sınavları için heyecan devam ediyor. Bilindiği üzere Özel yetenekli öğrencilerin eğitim aldığı BİLSEM sınavları her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenleniyor. Peki BİLSEM nedir, sınav soruları nasıl? 2022 BİLSEM sınav tarihleri ne zaman?

Bilim ve sanat merkezleri (BİLSEM) sınav sürecine ilişkin merak edilen detayları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından paylaşıldı. Yayımlanan kılavuzda BİLSEM ön değerlendirme ve bireysel değerlendirme tarihleri açıklandı. Bilim ve sanat merkezlerine öğrenci alımları için yapılan sınavlar sonrası süreç tamamlanmış olacak. Peki BİLSEM sınavı nedir, ne zaman ve nasıl yapılacak, örnek sorular nasıl?

BİLSEM SINAVI NEDİR?

BİLSEM sınavı, ailelerin ve eğitimcilerin gözdesi olmaya devam ediyor. Şu ana kadar binlerce öğrenciye eğitim veren BİLSEM sınıfları, belirli sınavların gerçekleşmesinin ardından kuruluyor. BİLSEM, belirli yeteneklere sahip olan öğrencilerin daha etkili eğitim almalarına ve bu sayede yeteneklerini daha kolay bir şekilde ortaya koyabilmelerine olanak sağlayan kurumdur.

BİLSEM sınavı, özel yetenekli çocukların potansiyellerini tespit etmek amacıyla MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılır. Bilim ve Sanat Merkezinin kısaltılması olarak adlandırılan BİLSEM'ler, özel yetenekli öğrencilerin okul sonrası ek olarak eğitim alabilecekleri kurumlardır.

BİLSEM SINAVI NE ZAMAN 2022?

Bilim ve sanat merkezlerine öğrenci tanılama sürecine ilişkin işlemler; 1, 2, 3 ve 4. sınıf seviyelerinde sınıf öğretmenleri tarafından yetenek alanlarına göre aday gösterilen öğrenciler arasından yapılacak.

BİLSEM genel zihinsel yetenek ön değerlendirmeleri 19 Şubat tarihinde başlayacak. Uygulama, cumartesi ve pazar günleri 5 oturumda gerçekleştirilecek.

BİLSEM SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ

19 Şubat-8 Mayıs 2022 tarihleri arasında öğrenciler yetenek alanlarına göre değerlendirmeye alınacak. Kayıt hakkı kazanan öğrenciler, 19 Ağustos'ta ilan edilecek.

BİLSEM SINAVI NASIL YAPILIR?

BİLSEM sınavları grup tarama ve bireysel değerlendirme olmak üzere iki aşamadan oluşacak. İlk aşamada grup taraması gerçekleşecek. Bu aşamada başarıyla çıkan öğrenciler bireysel değerlendirme sınavına giriş yapacak.

BİLSEM SORU ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYIN

BİREYSEL DEĞERLENDİRME SINAVI NASIL?

Grup tarama uygulama sonuçları açıklandıktan sonra Bakanlık tarafından yetenek alanlarına göre

belirlenen puan barajını geçen öğrenciler yine yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirmeye alınacak.

Bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilere il tanılama sınav komisyonları tarafından MEBBİS/BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden yer, tarih ve saat bilgileri belirtilerek randevu verilecek. Bireysel değerlendirmeler genel zihinsel, görsel sanatlar ve müzik yetenek alanlarının her biri için ayrı ayrı yapılacak. Bireysel değerlendirme aşamasında Bakanlık tarafından belirlenen puan barajını geçen

öğrenciler bilim ve sanat merkezine kayıt olmaya hak kazanacak.