Bilim Kurulu Üyesi Prof. Özlü'den umut veren açıklama: Omicron bağışıklığı salgını bitirebilir

Türkiye'de ilk kez günlük vakalar 90 binin üstüne çıktı. Sağlık Bakanı Koca, “Endişelenmeyin, virüs gücünü kaybetti” dedi. Umut veren bir başka açıklama da Prof. Özlü'den geldi: “Omicron bağışıklığı salgının sonunu getiriyor.”

Türkiye'de salgının başından bu yana vakalar 90 binin üzerine çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Endişelenecek bir durum yok. Virüs eski gücünü kaybetti" dedi. Umut veren açıklama ise Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'den geldi. "Omicron artık biraz sıradanlaştı. Pek çok kişi hafif bir üst solunum yolu hastalığı gibi ya da nezle, grip gibi geçiriyor. O bakımdan test de yaptırmıyor" diyen Özlü şöyle devam etti: "Çoğu insan test yaptırmadan griptir geçer, deyip aldırış etmiyor. Boğaz ağrısı, boğazda kaşıntı, yanma, baş ağrısı, hafif burun akıntısı, hapşırma, hafif öksürük gibi semptomlarla ayakta geçiriliyor. Genel itibarıyla baktığınızda ağır bir tablo pek oluşmuyor dolayısıyla da tanı olmuyor. Omicron'un bu kadar hızlı yayılması ve hastane yükünü artırmaması şöyle bir beklentiye yol açtı; 'Acaba bu hızlı bir şekilde tüm dünyada herkesi enfekte ederse ve bir bağışıklık oluşturursa salgının sonunu getirebilir mi?' Evet, bu mümkün olabilir."

YAYGIN AŞILAMANIN MEYVESİ

"Şu anda bu kadar hastalığın yaygın olmasına rağmen hepimiz normal hayatımızı yaşamaya devam ediyoruz. Yani biraz sıradan normal bir hastalığa döndüğü gibi... Bu sadece 'Omicron'un daha hafif yapıcı hastalık olmasıyla ilgili değil. Bence aynı zamanda yaygın aşılama ile daha önce hastalığı geçirenlerin kazandığı bağışıklıkla elde edilen bir sonuç."

YÜZEYDE 8 GÜN KALIYOR ELLERİNİZİ SIK YIKAYIN

Ege Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, 'Omicron'un yüzeylerde diğer varyantlara göre daha uzun süre kaldığını söyledi. Taşbakan, "Yüksek oranda hastayla karşı karşıyayız, 1 ayda 3 kata yakın artış oldu. Omicron'un yüzeylerde daha uzun süre kalması, bulaşıcılığın artmasında önemli rol oynuyor. Plastik yüzeylerde bu süre yaklaşık 8 güne kadar uzuyor. Bu sebeple el hijyenimize çok dikkat etmemiz lazım" dedi. Yeni varyantların ortaya çıkmaya devam edeceğini vurgulayan Prof. Taşbakan şöyle devam etti:

VARYANTLARI İZLİYORUZ

"İzlem altında olan varyantlar da var. 'Omicron'dan sonra karşımıza hangisi gelecek, bilmiyorus. Sağlıklı ve aşılı kişilerde çok ağır hastalık yapmıyor ama risk gruplarındaki ölüm oranlarını azımsamamız gerekiyor."