Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Midilli: Yeni varyantlar aşısızların eseri

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Midilli “Aşılananlar yüzünden daha güçlü mutasyonlar ortaya çıktı” iddialarına cevap verdi: “Tam tersi, her yeni mutasyon aşılamanın düşük olduğu bölgelerden yayıldı.”

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli, dünyayı korkutan Omikron varyantı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yeni varyantın birçok açıdan "ürkütücü" olarak değerlendirildiğini belirten özellikle aşı karşıtlarının "aşılananlar yüzünden daha güçlü mutasyonlar ortaya çıktı" iddialarına, "Tam tersine, şu ana her yeni mutasyon, aşılamanın en düşük olduğu bölgelerden çıktı. Bu da tüm dünyanın aşıya ulaşabilmesinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" diyerek karşı çıktı.

TEHDİT ARTIK İKİYE ÇIKTI

Omikron varyantının Türkiye için "henüz" kapıdaki tehdit olmadığını ve asıl "evdeki" tehdit için bir an önce önlem almak gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Midilli, aşılanma çağrısını yineledi: "Evimizin içinde Delta tehdidi var zaten. İkinci bir tehdidin de ortaya çıkmış olması, aşıları çok daha önemli hale getiriyor. Tedbirlerin bırakılmış olması nedeniyle bu yıl solunum yolu virüsleri de çok fazla görülüyor. Aşılardan beklenen, ağır hastalığı ve ölümü engellemesi. Aşılar bugün bu işlevlerini yerine getiriyor. Onun için rapel zamanı geçmiş olanların bir an önce ek dozlarını olması, aşılanmamışların da bir an önce aşılanması gerekiyor. Hastalığı geçirmek de tek başına yetmiyor zira bu salgının, toplumun bütünü için maliyeti çok fazla. Kayıplar çok daha büyük oluyor. En az kayıpla atlatmanın yolu da aşılanmak."

BAŞA DÖNMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

En kötü senaryoda bile dünyanın salgında tamamen en başa dönmeyeceğini söyleyen Prof. Midilli, "Hem hastalığı geçirmiş insan sayısı çok fazla, hem de aşılanmış insan sayısı pandeminin başlangıcına göre kıyaslanmayacak ölçüde yüksek. Dolayısıyla durumun pandeminin ilk günlerindeki gibi olmasını beklemiyoruz" dedi.