Biden'dan gerilimi artıran açıklama: Putin Ukrayna'yı işgal edebilir

ABD Başkanı Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceğini düşündüğünü belirterek “Rusya, Batı'yı, ABD'yi ve NATO'yu ciddi anlamda test edecek” dedi. Beyaz Saray Biden'ın sözlerini yumuşatan açıklama yaparken, Kremlin ‘istikrar bozucu' diyerek tepki gösterdi.

Rusya-Ukrayna sınırındaki gerilim devam ederken ABD Başkanı Joe Biden, görevindeki ilk yılını değerlendirdiği konuşmasında, "Rusya, Batı'yı, ABD'yi ve NATO'yu ciddi anlamda test edecek. Bence Ukrayna'ya girecek" dedi. ABD'li lider Putin'in bu hareketinden ötürü pişman olacağını da dile getirerek, 'Bu yüzden ciddi bir bedel ödeyeceğini düşünüyorum, pişman olacak' sözlerini sarf etti. Biden "Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, ortaklarımız ve müttefiklerimizle Rusya'ya hasar verecek ciddi adımlar atmaya hazırız. Ukrayna'ya girerse, Rusların can kaybı çok olur" uyarısında bulundu.

BEYAZ SARAY DEVREDE

Beyaz Saray, Biden'ın "Rusya'nın, Ukrayna'ya küçük bir müdahalesi olursa, bunun sonuçları konusunda kavga vermemiz gerekir" ifadesinin ardından, Rus askerlerin Ukrayna'ya geçmesinin yeni bir işgal anlamına geldiği ve bunun ağır sonuçları olacağı açıklamasını yaptı.

Rusya'nın, Ukrayna ve Belarus sınırlarına yakın bölgelerinde konuşlanan askeri birlik ve malzemeleri uydu fotoğraflarına yansıdı.

KREMLİN KINADI

Biden'ın sözlerine Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Biden'ın sözlerinin durumu daha da istikrarsızlaştırdığını" yanıtını vererek şunları söyledi: "Bu sözlerin Avrupa'da yükselen gerginliği azaltmaya düşürmeye bir katkısı olacağını düşünmüyoruz. ABD'nin yaptırım tehditlerinin Kiev'i ülkenin doğusunda yaşanan sorunu güç kullanarak çözme konusunda cesaretlendirmesinden endişeliyiz."