Hem tazminat hem de emeklilik hakkı doğuyor! Beş ila on yıl sigortası olanlar dikkat!

Bazı çalışanlar için çeşitli nedenlerden ötürü hem tazminat hem de emeklilik hakkı doğuyor. Erkeklerde askerlik, kadınlarda çocuk durumu aylık alma süresini öne çekerken malulen emekli olma imkanı da tanınıyor. SSK'lı çalışanlar gerekli şartları tamamladıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) giderek dilekçesini teslim ediyor. Ancak bazı durumlarda bu süre öne çekiliyor. Doğuştan engel olması durumunda yaş şartına bakılmadan maaş bağlanıyor.

Beş ila on yıl sigortası olanlar dikkat! Hem tazminat hem de emeklilik hakkı doğuyor. Bazı koşullarda emeklilik yaşını daha erken bir tarihe çekebilmek mümkün oluyor. Mevzuatta yer alan bilgilere göre, çalışma gücünü belli bir oranda kaybeden vatandaşlara erken emeklilik hakkı tanınıyor. 10 yıl sigorta şartı ve 1800 gün prim şartları öne çıkarken bu durumda yaş şartına bakılmıyor.

10 YIL SİGORTA VE 1800 GÜN PRİM YETİYOR

Sosyal güvenlik mevzuatımız çalışma gücünü belli oranda kaybeden sigortalılara erken emeklilik hakkı tanıyor. Eğer doğuştan bir engel varsa, yaş şartına bakılmadan daha az sürede emeklilik imkanına kavuşuluyor.

Yine sonradan çıkan rahatsızlıklarda da malulen emeklilik ya da iş göremezlik gibi kolaylıklar sunuluyor.

Emeklilik için 10 yıl sigorta ve 1800 gün prim yetiyor. İşçiler gibi esnaf da çalışırken bir rahatsızlık yaşarsa erken emekli olabiliyor. Sağlık raporu ile yaşı beklemeden maaş bağlanıyor.

SAĞLIK RAPORU ŞART

Malulen emeklilik için aranan en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu.

Bağ-Kur'lular, emeklilik için kendileri bizzat maluliyet tespiti talebinde bulunuyor.

YAŞ ŞARTI ARANMIYOR

Bağ-Kur'luların malulen emeklilikleri için yaş şartı aranmıyor. Ancak en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplam olarak 1800 gün prim ödemiş olmaları şart.

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar için ise sigortalılık süresine bakılmıyor ve 1800 gün prim yeterli oluyor.

Bağ-Kur'luların malulen emeklilikleri için Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi dahil herhangi bir prim borcunun bulunmaması gerekiyor.

TAZMİNAT HAKKI DOĞUYOR

Bu arada 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar eğer 3600 günü tamamlamışlarsa SGK'dan alacakları bir yazı ile işyerlerine müracaat ederek istifa ile tazminat alabiliyor.