Bazı Arap ülkeleri iflasın eşiğinde

Dünya, pandemiyi aşmakla uğraşırken, Ukrayna-Rusya savaşı, daha fazla belirsizliğe neden oldu.

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yapılan ortak açıklamada savaşın, özellikle zayıf ekonomilere yansımaları konusunda uyarıda bulunuldu. Yaşadıkları iç krizlere ek olarak, salgın, iklim değişikliği ve Ukrayna savaşı, bazı Arap ülkelerinde ağır bir ekonomik buhrana neden olurken bazılarını da iflasın eşiğine getirdi.

PARASI YÜZDE 90 ERİDİ

LÜBNAN: Ekonomik krizden önce 440 dolar civarında olan asgari ücret, Lübnan Lirası'ndaki değer kaybı nedeniyle 30 doların altına kadar düştü. Lübnan Lirası da 2019'dan bu yana ABD Doları karşısında yüzde 90'a varan bir değer kaybı yaşadı ve ülkede enflasyon yüzde 700 arttı.

ENFLASYON %400'Ü AŞTI

SUDAN: Doğu Afrika ülkesi olan Sudan'da hükümet, 2021 bütçesinde yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 95 olarak açıklamış ancak yıllık enflasyon geçen yıl yüzde 400'ün üzerine çıkmıştı. Ülkenin para birimi cüneyh, dolar karşısında son iki yılda 10 kattan fazla değer kaybetti.

TUNUS: Salgının ortaya çıktığı 2020 yılında Tunus ekonomisi, yüzde 8.8 oranında küçüldü. Tunus'ta işsizlik oranı, yüzde 17 seviyesine ulaştı. 2010'da yaklaşık 16 milyar dolar olan Tunus'un toplam kamu borcu 2020 sonunda 29 milyar dolara yükseldi. Yıllardır ekonomik krizle boğuşan Tunus, geçen yıl mayıs ayında IMF ile görüşmelere başlamıştı.

YEMEN: Mart 2014 tarihinde dolar yaklaşık 214 Yemen Riyali'yken, 2021 yılının sonlarında 1 dolar yaklaşık 1800 riyale karşılık gelmeye başladı. Bunun sonuçlarından biri olarak da ülkede temel ürünler ve yakıt fiyatı, savaştan yorgun düşmüş Yemenlilerin alım gücünün çok üstüne çıktı.

FAKİRLİK SINIRININ ALTINDA

SURİYE: Özellikle Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya'nın desteğinin azalmasının ardından Suriye'nin yurtdışından ithalatını karşılamak için ihtiyaç duyduğu likiditeyi kaybetmesi, ülke ekonomisini yeni bir çöküş evresine soktu. Savaşın çıktığı 2011'de 50 lira olan 1 dolar, 2 bin 814 liraya karşılık gelmeye başladı. Mevcut durumda rejimin kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan Suriyelilerin yüzde 90'ının fakirlik sınırının altında yaşadığı belirtiliyor.