Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra, et tüketimi de arttı. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan “Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Yağda kızartmalardan uzak durulmalıdır” dedi. Fidan, “Yoğun beslenmeye maruz bıraktığımız bedenimizi arındırmak ve fazlalık oluşturan bizi rahatsız eden vücut yağını yakmak için bayram sonrası detoksunu yapmayı deneyebilirsiniz. 3 gün boyunca düzenli olarak yapacağınız bu programda, bol miktarda su içmeye ve hareketinizi arttırmaya özen göstermeyi unutmayın” diye ekledi.
Sabah kahvaltısı: 4 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı yulaf, 1 ince dilim ananas veya 12 adet kiraz, 10 tane çiğ badem veya fındık, 1 çay kaşığı toz tarçın ve çörekotu. Tüm malzemeleri karıştırıp tüketin.
Ara öğün: 1 fincan kiraz sapı bitki çayı
Öğle yemeği: 200 ml kadar smoothie
Akşam yemeği: 6-8 yemek kaşığı kadar sebze yemeği (etsiz ve susuz alınsın), 1 kase yoğurt, çiğ ıspanak ve rokadan zengin mevsim salata (nar ekşisi ve mısır yok)
Gece: 1 fincan melisa çayı
KARACİĞER TEMİZLEYİCİ SMOOTHIE TARİFİ
• Yarım su bardağı marul
• Yarım su bardağı maydanoz
• Yarım küçük boy pancar (yıkanmış ve dörde bölünmüş)
• 1 adet elma (çekirdek ve tohumları çıkarılmış)
• 1 adet limon (soyulmuş)
• 2 dilim taze zencefil
• 1 yemek kaşığı chia tohumu
• 1 tatlı kaşığı karahindiba veya 1 adet çiğden enginar
• Yarım su bardağı içme suyu
ETİN YANINDA C VİTAMİNİ TÜKETİN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan “Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır. Et tüketiminin yanı sıra bayram ziyaretinde yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalı, besin çeşitliliği sağlanmalı, tatlı tüketiminde şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Az ve sık beslenmeli ara öğün yapmaya dikkat edilmelidir. Öğünlerde et tüketiliyorsa yanına mutlaka C vitamininden zengin salataya da yer verilerek demir emilimi desteklenmelidir” diye konuştu.