Sanayide yeşil dönüşüm hızlanıyor. KOSGEB aracılığıyla KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı'nı başlattıklarını açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bu programla işletmelerin yetkilendirilmiş kişilere yaptıracakları enerji etüdü maliyetlerini biz KOSGEB olarak karşılayacağız. KOBİ'lerimizin etüt sonucunda önerilen değişiklikleri yapmaları durumunda buradaki giderlerinin önemli bir kısmını da yine KOSGEB olarak üstleneceğiz" diyerek, işletmelere müjde verdi. Bakan Varank, programa başvuruların dün itibarıyla başladığını duyurdu.
İŞLETMELERE ÇAĞRI
Bakan Varank, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) 49. Olağan Genel Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, yeşil dönüşüm noktasında elektrikli araç ve şarj altyapıları gibi yeni teknolojilerin çok önemli bir etki oluşturacağını belirterek, özellikle üretici KOBİ'lerin karbon emisyonlarını azaltıp, enerji verimliliklerini artırmaları gerektiğini vurguladı. Varank, şunları söyledi: "Örneğin, ellerindeki verimsiz elektrik motorlarının verimlileriyle değiştirilmesini kabul eden işletmelerimize 100 bin liraya, verimlilik artırıcı giderleri içinse 400 bin liraya kadar destek vereceğiz. Bütün işletmelerimizi bu destekten yararlanmaya davet ediyorum."
ENERJİ RAPORU ŞARTI
Programın ikinci modülü olan Verimlilik Artırıcı Destek'te ilk aşamada enerji etüdü yapılacak. Yetkilendirilmiş kişiler; işletmede kazanlardan fanlara, fırınlardan termal ölçüme kadar detaylı bir etüt yapacak. Söz konusu rapor, KOSGEB sistemine girdikten sonra işletmeye 30 bin liraya kadar destek ödemesi gerçekleştirilecek. İşletme, rapordaki tespitlere uygun değişikliklere giderse KOSGEB'den 400 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alacak. Bu destekten TEP değeri 100-500 arası olan işletmeler yararlanabilecek.
İŞVERENLERE 'DESTEK PROGRAMI' ÇAĞRISI
Genel kurula katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de, İşbaşı Eğitim Programı'nda değişiklik yapıldığını belirterek, "Üretim içerisinde eğitime ilave istihdam yaratan işletmelerimize destek veriyoruz. Yeni işe aldıkları işçinin ücret ve primini biz sağlıyoruz. Bütün işletmeleri bu programa davet ediyorum" diye konuştu. Bilgin, şöyle konuştu: "Burada şartımız üç ay biz verdik, dokuz ay da siz çalıştıracaksınız. Altı ay aldıysanız üçle çarpacaksınız 18 ay da siz çalıştıracaksınız. Yani yaklaşık bir ve iki yıl iş garantili Aktif İşgücü Programı'nı uygulamaya açtık. Bütün işletmeleri bu programa davet ediyorum."
DESTEKTEN KİMLER YARARLANABİLİR?
Programdan öncelikli olarak 'Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik' kapsamında destek alan işletmeler dışındaki KOBİ'ler yararlanabilecek. Yıllık enerji tüketimi 500 TEP (Ton Eşdeğer Petrol) değerinin altında olan yaklaşık 100 bin işletme destekten faydalanabilecek. Program, Enerji Motorları Desteği ve Verimlilik Artırıcı Destek olarak iki ayrı modüle sahip bulunuyor. KOSGEB, işletmelere ilk etapta rapor için 2 bin 500 TL'ye kadar destek verecek.