Başvuru tarihi yakında! 500 binlik kredide 487 bin TL avantaj

Konutta yeni paket önemli avantaj sağlıyor. 10 yıl vadeli 500 bin lira kredi özel bankalardan alındığında % 1.95 faizle geri ödemesi 1.3 milyon lirayı buluyor. Oysa yeni pakette % 0.89 faizle aynı kredinin geri ödemesi 815 bin liraya düşüyor.

Ev sahibi olmak isteyenlere dönük açıklanan yeni kredi paketi ile ilgili teknik çalışmalar sürüyor. Krediye hangi bankaların dahil olacağı ve başvuru tarihi önümüzdeki günlerde netleşecek. Ancak vatandaş bilgi almak için şimdiden bankaların kapısını çalıyor. Alınan bilgiye göre verilecek kredinin maliyeti şu an özel bankaların kullandırdığı kredinin maliyetine göre yarı yarıya ucuz olacak. Özel bankaların neredeyse tamamı aylık yüzde 1.95 ila 3.05 faiz aralığında konut kredisi kullandırıyor. Kamu bankalarının kullandırdığı konut kredisi faizi ise 1.29 ila 1.55 aralığında.

Kamu bankalarının şu an kullandırdığı faiz olan yüzde 1.29 dikkate alındığında 500 bin liralık kredi çeken bir vatandaş 10 yılın sonunda toplam 986 bin lira düzeyinde bir maliyetle karşılaşıyor. Bu kredinin aylık taksiti ise 8.214 lira seviyesinde.

2. ELİ DE KAPSIYOR

Tüketici aynı tutardaki krediyi özel bankaların en düşük faizi olan yüzde 1.95 ile 10 yıl vadeli olarak almaya kalktığında toplam maliyet 1 milyon 302 bin lirayı buluyor. Oysa aynı tutardaki kredinin "Genişletilmiş Konut Finansman Paketi" kapsamında yüzde 0.89 faiz oranıyla maliyeti ise 815 bin liraya inecek. Dolayısıyla vatandaş 487 bin lira daha az maliyetle karşılaşacak.

Ancak vatandaş bu faiz oranından yararlanmak için evin değerinin yarısı kadar döviz hesabını bozdurmak zorunda. Ya da evin değerinin yarısı kadar tutarda altını Merkez Bankası'na veya Merkez Bankası'nın yetkilendirdiği bir bankaya satmak zorunda. Bu paket hem birinci hem de ikinci el konutları kapsayacak. Yüzde 0.99 faizle kullandırılacak "İlk Evim Konut Finansman Paketi" ise sadece birinci el konutları kapsıyor. bu pakette ise 500 bin liralık bir kredide vatandaşın maliyeti 446 bin lira düşecek. Ortaya çıkan avantaj taksit ödemelerine aynı oranda yansıyor. "Genişletilmiş Konut Finansman Paketi" 500 bin liralık kredinin aylık taksiti 6.797 lira iken bu rakam 1.95'le kredi kullanıldığında 11 bin 276 lirayı buluyor.

AYVALIK'A 500 TOKİ̇ KONUTU

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Toplu Konut İdaresi tarafından planlanan toplu konut projesi için start verildi. 500 konutla başlayacak olan projenin önümüzdeki yıllarda ihtiyaca göre yeni etaplarının da hayata geçirilmesi bekleniyor.

EV ALIRKEN RAYİÇ BEDELE DİKKAT!

Beykoz Üniversitesi'nden Prof. Sinan Alçın, zam yapan fırsatçılara karşı vatandaşı uyardı. "Ne kadar köpük olunduğuna dikkatlice bakılması lazım" diyen Alçın konutun rayiç bedeline dikkat edilmesini istedi. Alçın, kredinin ödenemediği durumlarda rayiç bedelin dikkate alındığını hatırlattı.

1. PAKET: İLK EVİM KONUT KREDİSİ

Konutun ekspertiz değeri en fazla 2 milyon TL olabilecek. Başvuru sadece sıfır konutlar için yapılabilecek. Kendisi, eşi ya da çocukları üzerine konut/daire/mesken niteliğinde gayrimenkul bulunmayacak. Daha önceden kendi ya da eş ve çocukları üzerine daire olup sonradan satmış olanlar İlk Evim Konut Kredisinden faydalanabilecek ancak devam eden konut kredisi borçları olmaması gerekiyor. Krediden kişi, eşi ya da çocukları bir kez faydalanılabilecek. Aylık faiz oranı %0,99, vade tutarı ise en fazla 120 ay olacak.

2. PAKET: GENİŞLETİLMİŞ KONUT KREDİSİ

Ekspertiz değeri en fazla 2 milyon TL olabilecek. Sıfır ve ikinci el konutlar için başvuru yapılabilecek. Aynı hanede ikamet edenlerin üzerine konut/daire/mesken niteliğinde gayrimenkul olmayacak. Daha önceden daire almış ancak sonradan satmışsa bu krediyi kullanmasına engel teşkil etmeyecek. Konut değerinin en az yarısının 01.04.2022 öncesinde banka nezdindeki döviz veya altın hesaplarında bulunması ve söz konusu tutarlarının kredi kullanım tarihine kadar TL'ye çevrilmiş olması gerekecek. Aylık %0,89, vade süresi ise en fazla 120 ay olacak.