Başkan Erdoğan'dan İstiklal Marşı mesajı: Milli mücadele ruhunun sembolü

Başkan Erdoğan, İstiklal Marşı'nın Kabulünün Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

İstiklal Marşı'nın Kabulünün Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan Başkan Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu metinlerinin başında gelen İstiklal Marşımız, milletimizin binlerce yıllık devlet birikimini ve medeniyet değerlerini akıllara ve gönüllere işlemiştir. Milli Mücadele ruhunun sembolü olan İstiklal Marşımızda ifade bulan değerlere her zaman sahip çıkacak, yeni nesillerin de bu değerlerle yetişmesi için var gücümüzle çalışacağız. Bütün bir millet olarak ebedi ve ezeli kardeşliğimizi her zaman diri tutacak ve İstiklal Marşımız etrafında kenetlenmeye devam edeceğiz" dedi.

İSTİKLAL MARŞI VATAN TOPRAĞININ TAPUSUDUR

Bağımsızlık mücadelemizin sembolü İstiklal Marşı'nın kabulünün 101. yılı dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Anlamlı gün coşkuyla kutlandı. TBMM Başkanı Şentop, "İstiklal Marşı'mız vatan toprağının tescilli tapusudur" dedi.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından sözleri yazılan ve Osman Zeki Üngör tarafından bestelenen, her okuduğumuzda bizleri milli mücadele yıllarına götürerek gururlandıran İstiklal Marşı'mızın kabulünün dün 101. Yılını kutladık. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Bu marş, bizim inkılabımızın ruhunu anlatır" dediği İstiklal Marşı, 12 Mart 1921'de Meclis'te büyük bir coşku ile kabul edilmişti. Büyük Şair Akif bir soru üzerine "Binbir fecayi karşısında bunalan ruhların ıstıraplar içinde halas dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan o marş, o günlerin kıymetli bir hatırasıdır. O şiir bir daha yazılmaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur. Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın!" demişti.

MİLLETİMİZİN ORTAK DİLİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İstiklal Marşı'nın kabülünün 101. yılı dolayısıyla yayınladığı mesajında "İstiklal Marşı'mız milletimizin ortak dili, varlığımızı koruyan ve onu gelecek nesillere aktaran kıymetli hazinemizdir. Milletimizin her bir ferdinin kimliği, bizi millet yapan temel bileşenimizdir. Bağımsız bir devlet ve millet olarak var olma irademizin en kararlı ifadesi, vatan topraklarının tescilli tapusudur" ifadelerini kullandı.

MISIR APARTMANI ÖNÜNDE BÜYÜK COŞKU

Mehmet Akif Ersoy'un hayatının son dönemini geçirdiği Mısır Apartmanı'nın önündeki etkinlikte Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ile milli sporcular ve gençler, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını okundu.

Mehmet Akif Ersoy'un kabri gün boyu ziyaretçi akınına uğradı.

MİLLİ ŞAİR DUALARLA ANILDI

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı'nın yazarı, milletvekili, şair ve mütefekkir Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nın kabulünün 101. yılında Edirnekapı Şehitliği'ndeki kabri başında anıldı. Törene, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hüseyin Aksu ve 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Levent Ergün'ün yanı sıra polisler, askeri personel ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından, Kur'an-ı Kerim okundu. Fatih Müftüsü Hüseyin Baş tarafından edilen duanın ardından Mehmet Akif Ersoy'un kabrine karanfil bırakıldı.