Başkan Erdoğan: Ekilmedik yer kalmayacak

Tokat'ta çiftçilerle buluşan Başkan Erdoğan, Türkiye'de tarımsal üretimin artırılmasının önemine dikkat çekti. Erdoğan, “Ne varsa toprakta var, ekilmedik bir karış yer kalmayacak, asrın en önemli zenginlik kaynağı petrol değil tarımdır” dedi.

Başkan Erdoğan Tokat'ta çiftçilerle bir araya geldi. "Birileri ağızlarını her açtığında, Türkiye'de tarımın öldüğünü, bittiğini, çiftçilerin perişan olduğunu söylüyor" diyen Erdoğan, ülkede tarıma ve hayvancılığa en büyük desteklerin kendi dönemlerinde verildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

AVRUPA'DA BİRİNCİ SIRADAYIZ

"20 yılda 470 milyar TL destek ödemesi yaptık, bu yıl 25.8 milyar TL olan tarımsal desteği 29 milyar TL'ye yükselttik. Geçen yıl tarımsal ihracatımız %21 artışla 25 milyar dolara ulaştı. Sizlerin çalışmaları sayesinde sebze ve meyve üretiminde Avrupa'da birinci sıradayız. Oluşturduğumuz güçlü altyapı ile gıda tedarikinde sorun yaşamayan, kendine yeterlilik oranı %140 olan bir ülke olduk."

ÜRETİMİMİZİ ARTIRMALIYIZ

"Geçtiğimiz yıl ihracata yönelik üretim yapan gıda sektörleri için dışarıdan ithal ettiği 8.1 milyon ton buğdayın 5.6 milyon tonu Rusya ve Ukrayna menşelidir. Ukrayna-Rusya Savaşı'nın yol açabileceği problemler elbette bizi etkileyecektir ama bu etki soframızdaki ekmek değil, ihracat üzerinde olacaktır. Çiftçilerimizden ülkemizde ekilmedik tek karış yer bırakmamalarını istiyoruz. Hem kendi gıda sektörümüzün ihtiyacının karşılanması hem de Avrupa piyasasında ortaya çıkması muhtemel boşluğun doldurulması için üretimimizi artırmamız önemlidir"

NE VARSA TOPRAKTA VAR

Unutmayın, ne varsa toprakta var. Asrın en önemli zenginlik kaynağı petrol değil, tarımdır. Tarımın sizler birer mihmandarısınız. Hayvancılıkta, tarımda atacağımız adımlarla bu topraklar Türkiye'yi ayağa kaldıracak."

YILLIK 60 MİLYAR TL İLAVE GELİR

"Cumhuriyet tarihinde yapılan baraj sayısını ikiyekatladık böylece 20 milyon dekar araziyi sulamaya açarak sulanan tarım alanımızı 68.5 milyon dekara yükselttik. Çiftçilerimize yıllık 60 milyar lira ilave gelir artışı sağladık. Son 20 yılda yaklaşık 6 milyar fidanı toprakla buluşturduk.