Barış müzakereleri için komisyon kuruluyor

Azerbaycan ile Ermenistan, Dağlık Karabağ sorununun çözümüne ilişkin barış görüşmeleri konusunda anlaştı. İki ülke, nisan sonuna kadar komisyon kurarak sınır boyunca oluşturulacak güvenliğin çizgilerini belirleyecek.

AA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, iki ülke arasında 2020 yılında Dağlık Karabağ nedeniyle yaşanan savaşın ardından üçüncü kez bir araya geldi, ilk kez barış için somut bir adım atıldı. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ayrı ayrı görüştükten sonra üçlü akşam yemeğinde bir araya geldi. Yaklaşık 5 saat süren görüşmenin ardından Michel, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki "barış görüşmelerine" ilişkin "Hep birlikte olası bir barış anlaşması hazırlamak amacıyla somut bir süreç başlatmaya karar verdik" dedi.

İLERLEMEK İÇİN İSTEK VAR

Michel, gelecek haftalarda, kaydedilecek ilerleme için sağlam bir iletişim ve koordinasyon kanalının korunacağına inandığını söyledi, anlaşmanın tarihini tahmin etmenin güç olduğunu ancak iki tarafın önceliklerinin, hassasiyetlerinin neler olduğu konusunda görüşüldüğünü vurguladı. Michel, "İlerleme kaydediyoruz. Her iki taraftaki zorlukları hafife alıyor değilim ama ilerlemek için ortak bir istek var" dedi.

SINIR BOYUNCA GÜVENLİK

Brüksel'deki görüşmenin ardından Ermenistan Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ermenistan Başbakanı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı, barış görüşmelerinin hazırlıklarına başlanması için dışişleri bakanlarına talimat verdi" denildi.

Açıklamaya göre, Paşinyan ve Aliyev bu ayın sonuna kadar ikili komisyon kurulması için anlaştı. Açıklamada, "Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sınırın çizilmesi" için oluşturulacak olan bu komisyonun ayrıca sınır boyunca güvenlik ve istikrarın sağlanmasına ilişkin sorunları ele almakla yetkilendirileceği de ifade edildi.

ALİYEV ERDOĞAN'I BİLGİLENDİRDİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başkan Erdoğan'ı telefonla arayıp, Azerbaycan, Ermenistan ve AB arasında gerçekleştirilen üçlü toplantı hakkında bilgi verdi. Aliyev'in toplantının sonuçlarının olumlu olduğunu belirttiği, Azerbaycan tarafından sunulan temel ilkeler esasında, toprak bütünlüğünün karşılıklı tanınması, toprak iddialarından vazgeçilmesi, sınır belirleme komisyonunun kurulması da dahil olmak üzere bir barış anlaşması taslağının hazırlamak ve Ermenistan-Azerbaycan arasında bir çalışma grubunun kurulması halkında alınan kararları Erdoğan'a ilettiği belirtildi.

BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ

Başkan Erdoğan'ın üçlü toplantıda elde edilen sonuçlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği kaydedilerek, görüşmede, Ermenistan ile Azerbaycan arasında bir barış anlaşmasının imzalanması, ulaşım ve iletişim hatlarının inşasının bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasına, bölgenin kalkınmasına ve refahına hizmet edeceğinin belirtildiği aktarıldı. Liderler ayrıca, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki müttefik ilişkilerinin çeşitli yönleri hakkında görüş alışverişinde bulundu.