Bankaların tarıma kredi desteği 180 milyarı aştı

Bankaların tarıma kredi desteği 18.7 milyar lira artarak 180 milyar liraya ulaştı. Bankaların desteği son 2 yılda yüzde 67 artarken, ön ödemesiz krediden özel kredi kartlarına kadar birçok imkan sunuluyor.

Bankacılık sektörü mart sonu itibarıyla tarım alanında faaliyet gösteren şirketlere kredi desteğini 2021 yıl sonuna göre 18 milyar 704 milyon lira artırdı. Böylece tarım sektörünün toplam kredi stoku 180 milyar 738 milyon liraya yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre son 5 yılda tarım alanında kullandırılan krediler 105 milyar 858 milyon lira artış gösterdi. Özellikle salgın döneminde desteklerini sürdüren bankalar, tarım kredi stoklarını son 2 yılda yaklaşık 73 milyar lira artırdı. Böylece tarım sektöründeki kredi stoku artışı son 5 yılda yüzde 141,4, son 2 yılda yüzde 67,4 yükseldi. Bankaların üreticiye sağladığı imkan ve destekler şöyle:

AKBANK: Akbank, geri ödemesiz dönem seçeneği de olmak üzere, çeşitli vadelerde uygun faiz oranlarıyla tarım bankacılığı kredileri veriyor. Banka, Ürün Ön Finansman Kredisi ile ürünün ekiminden hasadına kadar geçen dönemdeki tohum, gübre, ilaç, sulama ve işçilik maliyetlerinizin tamamını karşılayabiliyor. Akbank sera kurulumu veya mevcut seranının bakımı ya da genişletilmesi için de kredi sunuyor.

ALBARAKA TÜRK: Zirai kazanç sağlayan çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçiler ve faaliyet konusu tarım/çiftçilik olan işletmelere özel hasat dönemine uygun ödeme planları ile finansal çözümler sunuyor.

GARANTİ: Bitkisel Üretim Kredileri, Hayvansal Üretim Kredileri, Tarımsal Makine Ekipman Kredisi ve Hibe Programlara Yönelik Kredi Destekleri gibi finansal ürünlerle tarıma destek veriyor.

İŞ BANKASI: Çiftçilere ve tarım alanında faaliyet gösteren şirketlere tarım ve hayvancılık kredileri, yeni traktör kredisi, sulama sistemleri kredisi, zirai drone kredisi, kadın çiftçi kredisi desteği sağlıyor.

KUVEYT TÜRK: Tarımsal faaliyetlerde ihtiyaç duyulan mazot, gübre, zirai ilaç, tarımsal ekipman, tohum ve fide alımlarını fonlayan ve ödemeleri hasat dönemine kadar erteleyebilme imkanı sunan Tohum Kart'ı da veren Kuveyt Türk, tarım bankacılığı ile çiftçinin yanında olmayı sürdürüyor.

TEB: Hasat Kredisi, Organik Tarım Kredisi, İyi Tarım Uygulamaları Kredisi, Sözleşmeli Üretim Kredisi, Tarımsal Gelir Kredisi, Süt Hayvancılığı-Besicilik Kredisi, Tavukçuluk Kredisi, Elektronik Ürün Senedi Karşılığı Kredisi sunuyor.

KREDİLERDE LOKOMOTİF ZİRAAT

Türkiye'nin tarım alanındaki lokomotif bankası olan Ziraat Bankası, geçen ay yeni tarım bankacılığı stratejisini açıklamıştı. "Tarım Ekosisteminin Finansmanı" kapsamında yeni tarım bankacılığı stratejileri sürdürülebilir finansman, ulaşılabilir finansman, çözüm odaklılık ve güçlü iletişim temeline dayanıyor. Banka, Genç Çiftçi Kredileri, Kadın Çiftçi Kredileri, Altın Kovan Kredisi, Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Kredisi, Üreten Kooperatif Kredisi, Tarım Transfer Kredisi ürünleri ile tarım alanında farkındalık oluşturmayı sürdürüyor. Genç Çiftçi Kredisi kapsamında, tarım alanındaki genç girişimci sayısının artırılması, gençlerin tarımsal üretime yönelik yatırımlarının ve faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla 500 bin TL'ye kadar yatırım ve/veya işletme kredisi kullandırılması öngörülüyor. Söz konusu kredi, süt hayvancılığı, besicilik, et tavukçuluğu, arıcılık, serada sebze üretimi, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında yatırım yapacak gençlere veriliyor. Kadın Çiftçi Kredisi kapsamında ise 500 bin TL'ye kadar kredi kullandırılıyor. Söz konusu kredi yatırım yapan kadınlara veriliyor.

TARIMSAL YATIRIMLARA HİBE DESTEKLİ KREDİ

VakıfBank, bitkisel üretimden seracılığa, küçük ve büyükbaş hayvancılıktan kümes hayvancılığına kadar çiftçinin işletme ve yatırım kredisi ihtiyacına yönelik tarım bankacılığı hizmeti veriyor. Hibe destekli yatırım kredileri de veren banka, TarımKart ile çiftçilere avantajlı alışveriş imkanı, hasat dönemine uygun vade olanağı sağlıyor. İşletme kredileri kapsamında; Bitkisel Üretim İşletme Kredisi, Süt Hayvancılığı İşletme Kredisi, Besi Hayvancılığı İşletme Kredisi, Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği İşletme Kredisi, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği İşletme Kredisi, Sera İşletme Kredisi, Elektronik Ürün Senedi-ELÜS Kredisi, TMO Makbuz Senedi Kredisi, Tarımsal İşletme Kredisi ve Sözleşmeli Üretim Kredisi ürünlerini sunan VakıfBank, yatırım kredileri kapsamında ise Traktör Kredisi, Araç Kredisi, Makine- Ekipman Kredisi ve Tarım Arazisi Alım Kredisi desteği sunuyor.

YAPI KREDİ'DEN 20 FARKLI KAYNAK İMKANI

Yapı Kredi, çiftçilerin önündeki sınırları kaldırmak için tarıma özel 20 farklı kredi, 7 çeşit sigorta ve 2 farklı kart sunuyor. Yapı Kredi ayrıca Dünya Çiftçiler günü özelinde tüm çiftçilerine 1000 TL ve üzeri alışverişlerine 100 TL ekstra indirim de sunuyor. Tarım kredilerini "İşletme Kredileri" ve "Yatırım Kredileri" olarak iki ana gruba ayıran banka, çiftçilerin sezonluk ihtiyaçlarının finansmanını hasatta ödemeli şekilde karşılıyor.