Bankalar teknoloji şirketi olma yolunda

Türk bankaları, geleceğin teknoloji şirketleri olma yolunda da hızla ilerliyor. Banka yöneticileri, gelecek dönemde yapay zeka, blockchain, 5G, açık bankacılık gibi kavramların ön plana çıkacağını söyledi.

Ülkenin her kesimini ve alanını finanse eden bankalar, artık teknoloji alanında da hem kurdukları şirketler hem de yoğun yatırımlarla bankacılık ve teknolojiyi bir araya getirerek 'BankTek' tabir edilen yapılara dönüşüyor. Dijitalleşme, Kovid-19 salgınıyla hayatın değişmez parçası haline gelirken, bu durum bankacılık işlemlerine de yansıdı. Temassız ödeme, mobil ve dijital kanallardan yapılan işlemlerde yoğunluk arttı. Banka yöneticileri, gelecek dönemde yapay zeka, ileri analitik, blockchain, 5G, açık bankacılık, servis bankacılığı gibi kavramların ön plana çıkacağını söyledi.

GÜNDEM BLOCKCHAIN

Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, veri yoğun ve sürekli gelişen dijital dünyada, verileri katma değerli iş sonuçlarına dönüştürmenin sadece bankalar için değil, tüm işletmeler için kritik olduğunu vurguladı. Yüce, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Bizim yakından takip ettiğimiz ana teknolojik gelişimler yapay zeka ve ileri analitik, blockchain ve 5G. Uzaktan müşteri edinimi, yeni nesil ödeme hizmetleri, mobil çözümler ve kanallar arasında etkileşim yönetimini mümkün kılan uygulamalarımız bu kapsamda verilebilecek en iyi örnekler. Akbank olarak, blockchain teknolojisine inanıyor ve hem kısa vadede müşterilerimize fayda sağlayabileceğimiz bir alan hem de uzun vadeli bir yatırım olarak bakıyoruz. Yakından takip ettiğimiz bir diğer teknoloji de 5G."

YENİ DÜNYANIN KAPISI

QNB Finansbank Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Enis Kurtoğlu ise, yapay zeka tabanlı finansal asistan Dijital Zeka Q ile yapay zeka teknolojisini bugünden müşterilere sunduklarını söyledi. Kurtoğlu, "Gelişen teknolojiyle birlikte bankacılıkta yepyeni trendlerle karşılaşacağız" değerlendirmesinde bulundu. Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, salgının da etkisiyle dijitalleşmenin hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurguladı. Doğan, banka kimliğine ek olarak, artık bir teknoloji şirketi gibi fikirleri inovasyona dönüştürdüklerini belirterek, yeni düzenlemelerin açık bankacılık alanında tüm oyunculara yeni bir dünyanın kapılarını açtığını ifade etti.

FİNTEK'LERLE ORTAK HAREKET EDİYORUZ

Denizbank'ın yeni nesil iştiraki NEOHUB'ın Genel Müdürü Gürhan Çam da, şöyle konuştu: "NEOHUB'ın kuruluş amaçlarından biri, finansal teknoloji ekosistemine dokunarak yeni işbirlikleri, iş modelleri ve ürünler hayata geçirmek. Bankaların servislerini finansal teknoloji şirketleri üzerinden kullanıcılara sunduğu bir dünyaya doğru hızla ilerliyoruz. Ülkemizde birçok banka aynı zamanda teknoloji şirketi denebilecek teknik seviyeye geldi. Biz FinTek'lerden ayrı değil, birlikte hareket etmeyi tercih ettik."

DİJİTAL DÖNÜŞÜM HIZLANDI

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz de, yaptığı değerlendirmede salgının dijital dönüşümü ciddi hızlandıran önemli bir etken olduğuna işaret etti. Yeni kurulan FinTek girişimlerinin çeviklikte ve niş alanlara odaklanarak onu mükemmelleştirmeye çalışmada ön plana çıktığını vurgularken, birlikte büyüyebileceklerine inandıkları FinTek'lerle tamamlayıcı iş modelleri oluşturabilmek için görüşmeler ve PoC'ler (proof of concept-kavram kanıtlama) gerçekleştirdiklerini anlattı. Aynı zamanda bünyelerine katmalarının değerli olabileceğini düşündükleri fırsatlar için de satın alma opsiyonlarını değerlendirdiklerini ifade eden Kuruöz, "Yakın zamanda hayata geçirilen açık bankacılık ve servis bankacılığı gibi düzenlemelerin de sektöre çeşitlilik getireceğini düşünüyoruz."