Bal ormanlarını yırtıcı böcekler koruyacak

Giresun ve Ordu'da kestane ağaçlarının kurumasına neden olan kestane gal arısı zararlısının bertaraf edilmesi için 1100 yırtıcı böcek ormanlara bırakılmaya başlandı.

Giresun ve Ordu'da kestane ağaçlarının kurumasına neden olan Dryocosmus Kuriphilus (kestane gal arısı) zararlısının bertaraf edilmesi için laboratuvar ortamında üretilen 1100 yırtıcı böcek ormanlara bırakılmaya başlandı. Giresun'un Keşap İlçesi'nde varlığına ilk kez 2018'de rastlanan zararlı, bal ormanındaki kestane ağaçlarında hasara yol açtı. Yörede yayılım gösteren kestane gal arısıyla biyolojik mücadele için Giresun Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Ordu Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde yararlı böcek üretimi için laboratuvar kuruldu. Laboratuvarda üretilen 1100 'Torymus Sinensis' adlı yararlı böceğin, bal ormanlarındaki kestane ağaçlarına yerleştirilmesine devam ediliyor.

ZARARI ENGELLENECEK

Biyolojik yöntemle, gal arısının kestane ağaçlarına zarar vermesinin önlenmesi amaçlanıyor. Giresun'daki 2500 arıcının büyük kısmı kestane balı üretiyor.