Az bilinen güzel bir rota: Bilecik

Gezmeyi sevip her zaman akla gelen bilindik rotaların dışında farklı bir yer arayanlar için kaleme aldığımız bu yazıda Bilecik'ten bahsedeceğiz.

Bilecik hem güzel doğası hem de sakin oluşuyla kafa dinleyip huzur bularak gezebileceğiniz bir nokta. Bilecik doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor.

Etrafı çam ağaçları ile kaplı olan Pelitözü Göleti, hafta sonları en çok ilgi gören rotaların başında geliyor. 213.50 hektar alanı olan gölet sulama amaçlı oluşturulmuş. Ulaşım kolaylığı ve geniş bir alana sahip olması nedeniyle popüler. İl merkezine 7 kilometre mesafede. Göl çevresinde çadır kurabilir, mangal yapabilirsiniz. Ayrıca çay bahçeleri ve gözleme evleri de mevcut. Yine göl çevresinde turlamak için bisiklet kiralayabilir göl içinde de deniz bisikletleri ile gezebilirsiniz.

Bozcaarmut Göleti ise el değmemiş doğası, olta balıkçılığı için uygunluğu, gölü çevreleyen çam ağaçlarının sularla birleşmesi, havası, sessizliği ve olağanüstü güzelliğiyle ziyaretçilerin vazgeçemedikleri bir doğa harikası konumunda.

ŞELALEDEN ELEKTRİK

Türbin Mesire Yeri, Bozüyük'e 7 kilometre uzaklıkta yeşili, suyu ve oksijeni bol olan dinlenme ve piknik alanı olarak gezebileceğiniz yerlerden. Yamaçtaki şelaleden jeneratör vasıtasıyla elektrik üretimi yapılması ve söz konusu jeneratörün türbininden bölge bu isimle anılmakta. Yatırımlarla çehresi güzelleşen mesire alanına rağbetin artmasından dolayı, yakındaki boş alan da düzenlenip ağaçlandırılarak mesire yerine dahil edilmiş.

HARİKA YAYLALAR

Bozüyük ilçe merkezine 28 kilomete uzaklıkta Köknar, Karaçam, Kayın, Ardıç ağaçları ve envai çeşit çiçeklerle kaplı olan Kömürsu Yaylası'nda 4 adet kaynak suyu bulunmakta. En yüksek zirvesi 1700 metre civarında. Şu anda yayla ve trekking turizmi amaçlı kullanılan bu doğal cennetin yapılacak düzenlemelerle bir kış turizmi merkezi olarak kullanılması da planlanıyor.

1906 metrelik rakımıyla Bozüyük İlçesi'nin en yüksek yaylası olan Çiçekli Yayla da tertemiz havası, berrak suları, yemyeşil çimenleri, rengarenk çiçekleri, orman dokusu ve endemik bitkisi "Çimtien" ve kekik kokularının tüm doğayı kapladığı olağanüstü güzellikte bir doğa harikası olup Üç Tepeler mevkiinde. Burası kesinlikle görmeniz gereken yerlerden.

YÖRÜKLERİN HAYATI MÜZEDE GÖRÜLEBİLİR

Tarihi özellikleriyle de ülkenin önemli noktalarından biri olan kentte Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi yer alıyor. Müzenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte belediye reisi Memiş Ağa tarafından 1900'lü yılların başlarında "sargı evi" olarak inşa edildiği bilinmekte. Eski Türk evi mimarisiyle restore edilerek 2001 yılında hizmete açılan Müze'de Söğüt ve civarı ile yakın çevrede yaşayan Yörüklere ait etnografik eserler ve eşyalar sergilenmektedir. Müzede ayrıca sancak, eski giyim ve kuşamlar, el dokuması kilim ve halılar, silahlar, ölçü ve tartı aletleri, peşkir ve para keseleri, arkeolojik eserler (Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerine ait sikkeler, Roma dönemine ait toprak kaplar) de mevcut.

MANEVİ NOKTA ŞEYH EDEBALİ TÜRBESİ

Kente geldiğinizde ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri Şeyh Edebali Türbesi. Osmanlı Devleti'nin manevi kurucusu kabul edilen Şeyh Edebali, Mevlana Celaleddini Rumi'nin de çağdaşı. Söğüt ve Domaniç yaylaları, Selçuklu Devleti tarafından aşiretine yaylak ve kışlak olarak verilen Osman Gazi sık sık Edebali'nin zaviyesinde misafir olarak kalırdı. Bozüyük-Eskişehir karayolunun sonunda yola 12 kilometre uzaklıkta buluna Metristepe Zafer Anıtı da görmeniz gereken yerlerden. Kentteki diğer önemli noktalar Orhangazi Camii, Kumral Abdal Türbesi, Bilecik Müzesi ve Bilecik Saat Kulesi.