Ayasofya'da büyük restorasyon başlıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Ayasofya Camii'nin, Mimar Sinan ve Gaspare Fossati döneminden sonra en büyük tadilat için hazırlandığını açıkladı. Bakan Ersoy, caminin fazla betonlardan kurtarılacağını belirtti.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi yapılan tahribatların ardından kapsamlı bir tadilata hazırlanıyor. Fox TV'ye konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy "Ayasofya'da yapılacakların hepsi gözden geçiriliyor" diyerek detayları şöyle açıkladı: "Tahribat diye gösterilen bazı bölümler var. Bir kapıda tahribat vardı. Bu da 2017'den beri takipteydi. Sonrasında bir su kapağının kırılan kısmı da sonradan eklenti. Dünyada böyle tümlemelere sıcak bakmıyoruz. Binanın statiği veya parçanın işlevselliğiyle ilgili zaruri bir şey gerektirmiyorsa artık tümlemiyor, orijinal haliyle bırakıyoruz. Ayasofya'yı incelediğiniz zaman, 1930, 1960'lı yıllarda yapılan çalışmalarda çok fazla beton kullanılmış. Onları yapıdan arındırmamız gerekiyor. Şu anda çalışmalara başladık. Mimar Sinan ve Gaspare Fossati döneminde Ayasofya'ya çok ciddi bir bakım yapılmış."

Caminin tarihi imparatorluk kapısı tahrip edilmiş, Vakıflar Genel Müdürlüğü soruşturma başlatmıştı.

Ayasofya Camii'nin tarihi su haznesinin kapağını kırıldığı ve içine ayakkabı konulduğu iddia edilmişti.

BİLİM KURULU KURULDU

"O dönemlerden sonra en ciddi bakım şu anda hazırlanıyor. Hem bakanlık hem Vakıflar Genel Müdürlüğü hem de valilik bünyesinde çok ciddi bir bütçe ayrıldı. Önemli bir 'Bilim Kurulu' oluşturuldu. Bu Bilim Kurulu'nda da Ayasofya'da yapılacakların hepsi gözden geçiriliyor. Acil adımlar da atılıyor. Yıl sonuna kadar proje çalışması bittikten sonra Ayasofya'da çok ciddi bir tadilat gerçekleştirilecek."