Ay tutulması Türkiye'den izlenecek mi? Ay tutulması 2022 ne zaman?

Ay tutulması, Ay'ın kendi yörüngesinde dolanırken Dünya'nın gölgesine girmesine verilen addır. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Ay tutulması 2022 ne zaman? Ay tutulması Türkiye'den izlenecek mi?

Ay tutulması tarihleri yoğun olarak araştırılıyor. Doğa olaylarını izlemeyi sevenlerin merakla beklediği tutulmalar görsel bir şölen oluşturuyor. Peki, Ay tutulması 2022 ne zaman? Ay tutulması Türkiye'den izlenecek mi?

AY TUTULMASI 2022 NE ZAMAN?

Bir sonraki Ay tutulması 16 Mayıs 2022'de meydana gelecek.

2022'nin son Ay tutulması 8 Kasım'da gerçekleşecek.

AY TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENECEK Mİ?

16 Mayıs 2022'deki Ay tutulması Türkiye'den izlenemeyecek. Bu tutulmanın görüleceği yerler; Büyük Okyanusun Güney doğusu, Antartik yarımada Güney Amerika kıtasının güneyi.

8 Kasım'da meydana gelecek Ay tutulması ülkemizden izlenemeyecektir. Ay tutulmasının izleneceği yerler; Güney Amerika, Kuzey Amerika'nın doğusunda tutulma devam ederken Ay batacak.Büyük Okyanusta tutulmanın tamamı izlenecek. Avustralya güneydoğu Asya Japonya Çin, doğu Rusya da Ay tutulmuş olacak.

AY TUTULMASI NEDİR?

Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'a düşer. Bu 42.000.000.000 km uzanan gölge konisi Ay'ın uzaklığından yaklaşık 8800 km geniştir. Ay, saatte 3456 km hareket ettiği için ortalama Ay tutulmasının zamanı yaklaşık 40 dakika ile bir saat arasında değişir.

Ay tutulması, yeryüzünün Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilir. Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için, Ay tutulmasında Ay, tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır. Bunun sonucunda Ay tutulması olur.