Avrupalı turistten büyük ilgi! Turizmde bekle-gör bitti, yoğun talep alıyoruz

Bayram tatili için Türkiye'nin dört bir yanında rezervasyon yoğunluğu yaşanırken yabancı turistin rotası da Türkiye. TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, savaş nedeniyle turistik ‘bekle-gör' yaklaşımının bittiğini, Avrupa'dan ciddi talep aldıklarını söyledi.

Ramazan Bayramı tatilini değerlendirmek isteyenler, Türkiye'nin dört bir yanında rezervasyon yapmaya başlarken yabancı turistten de yoğun talep var. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde yabancı turistteki 'bekle-gör' yaklaşımının bittiğini, özellikle Avrupa ülkelerinden ciddi talep almaya başladıklarını söyledi.

Bağlıkaya, "Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ilk günlerinde yaşanan tedirginlik nedeniyle Avrupa'daki rezervasyonlarda durgunluk yaşanmıştı. Ancak savaşın ilk günlerinde tüketicilerde baş gösteren 'bekle-gör' yaklaşımının giderek etkisini kaybettiği ve rezervasyon taleplerinin yeniden hareketlendiği görülüyor. Almanya ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden ciddi bir talep alıyoruz" dedi.

RAKİPLERDEN AVANTAJLI

Bağlıkaya "Hollanda, Fransa, Polonya, Romanya, Moldova ve Litvanya gibi Avrupa ülkeleri de bu yıl için umut veren ülkeler arasında yer alıyor. Salgın öncesi dönemde toplam 2 milyona yakın ziyaretçi ağırladığımız Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan gibi pazarlarla Ortadoğu ülkeleri ve İran pazarlarının yükseliş trendinde olduğunu gözlemliyoruz" diye konuştu. Bağlıkaya, yurtdışı pazarlar açısından bakıldığında Türkiye'nin 4 saatlik uçuş mesafesinde 1.6 milyar kişinin kolaylıkla ulaşabildiği konumu ve hizmet kalitesi/fiyat dengesi açısından birçok rakip destinasyona göre avantajlı olduğuna işaret etti.

BAYRAM TALEBİ GEÇEN YILI GEÇTİ

Firuz Bağlıkaya, seyahat acentelerinin Ramazan Bayramı'na yönelik rezervasyonları almaya devam ettiğini, bu sene 2-4 Mayıs tarihleri arasına denk gelen ve hafta sonuyla birlikte 5 gün sürecek Ramazan Bayramı için tatil taleplerinin geçen yılın üzerinde seyrettiğini ve bayram tatilinde yurt içine yönelik taleplerin yurt dışına göre daha yoğun olduğunu dile getirdi. Bağlıkaya, "2022 yılı için iç pazarın da bu yıl yükseleceğini, otellerimizin iç pazara ayıracağı kontenjanın artıracağını öngörüyoruz. İç pazarın önemi bundan sonra da artmaya devam edecektir" dedi.

DOLULUKLAR %80'E ÇIKTI

Bayramda Türkiye geneli otel dolulukları hakkında bilgi veren Tur Operatörleri Platformu Basın Sözcüsü Cem Polatoğlu, "Bodrum'da yüzde 80, Alanya yüzde 60'larda şu an. İstanbul'da yüzde 80'ler konuşuluyor. Bu bayramda kültür turlarına yoğun ilgi var. Özellikle Kapadokya, Karadeniz ve Kıbrıs GAP turları revaçta" dedi. Pandemi öncesinde acentelerle yurtdışına bayram tatili için 400-500 bin kişinin seyahat ettiğine dikkat çeken Polatoğlu, bu yıl bu rakamın 20 binde kalacağını ifade etti.

TÜM BÖLGELERE TALEP GÖRÜLÜYOR

Bayram öncesi son haftada popüler destinasyon ve otellerde dolulukların ciddi oranda yükselmesini beklediklerini vurgulayan Bağlıkaya, şunları söyledi: "Acentelerimizden aldığımız bilgilere göre, bayram döneminde, özellikle sanatçılı organizasyon yapan otellere talep var. Talepler Ege ve Akdeniz bölgeleriyle Kıbrıs'a yoğunlaşıyor. Alanya, Belek, Bodrum, Çeşme, Kemer, Marmaris, Kuşadası öne çıkan bölgelerimiz arasında yer alıyor. Bayramda doğa tatili yapmayı düşünenlerin Sapanca, Şile, Ağva gibi lokasyonları tercih ettiğini görüyoruz. Yurtiçi kültür ve gastronomi turlarına ciddi bir talep söz konusu.

3 GECE 4 GÜNLÜK TATİL 1300 TL'DEN BAŞLIYOR

Uluslararası Genç Turizmciler Derneği Kurucu Başkanı Onur Sabırlıoğlu'nun verdiği bilgilere göre bayramda Bodrum'da 3-4 yıldızlı her şey dahil bir otelde 3 gece 4 günlük konaklamanın bedeli ulaşım dahil bin 300 TL'den başlıyor. Ege ve Akdeniz'deki 5 yıldızlı otellerde fiyat 2 bin 500 TL ila 4 bin TL arasında değişiyor. Karadeniz'de 3 gece konaklamalı bir bayram tatilinin oda-kahvaltı 2 bin-2 bin 500 TL arasında yer alıyor.