Şehir için tarım konsepti, pandemiyle yoğun ilgi görmeye başladı. Son yıllarda büyükşehir belediyelerinin birçok araziyi vatandaşların kullanımı için bostan veya mikro tarım alanları olarak dönüştürmesiyle popülerliği artan şehir içi tarım konsepti, şirketlerin de yakından takip ettiği konulardan biri oldu.
ŞİRKETLERİN RADARINDA
Pandemi ve küresel iklim değişikliğinin artan etkisi büyük şirketler için de sürdürülebilirlik projelerini hayata geçirmelerini zorunlu kılıyor. Şirketler tüm iş süreçlerini Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve sıfır karbon hedefleri doğrultusunda şekillendirirken, kentsel tarım projelerine de ağırlık vermeye başladı. İnsanların şehrin yorucu, kalabalık ve stresli ortamından sıyrılıp toprakla buluşmasına imkân sunmak, toplumun ve çalışanlarının sürdürülebilirlik bilincini geliştirmek, çalışanlarına motivasyon sağlamak gibi amaçlarla hayata geçen projeler, kentsel tarımın gelişimine de katkı sunuyor.
ÖĞLE MOLASI ÇİFTÇİLERİ
Panasonic Electric Works Türkiye, İstanbul Sancaktepe'deki endüstriyel tesisinde kurduğu 'Hobi Bahçesi' alanıyla çalışanlarına ister öğle tatilinde ister mesai saatleri dışında patlıcandan domatese, salatalıktan bibere çeşitli organik sebzeler yetiştirmelerine imkân sağlıyor. Çalışanlarına geleceğin en önemli konularından mikro organik tarımsal üretim konusunda kabiliyet kazandırmak amacıyla Hobi bahçesi projesini yürüten şirket, daha önce WWF-Türkiye tarafından belgelenen 'Green Office' diplomasını almaya hak kazanmıştı.
DİKEY TARIM ZORUNLULUK OLACAK
Uzmanlar, küresel iklim değişikliği ve doğal afetler nedeniyle önümüzdeki 10 yılda büyük şehirlerin ortasında eski ve kullanılmayan binaların değerlendirildiği, çatısında ve her katında farklı tarımsal ürünlerin üretildiği, güneş ve rüzgardan enerji elde edildiği, binanın altındaki market alanından da ürünlerin satışa sunulduğu bir çok dikey tarım sisteminin bir zorunluluk olacağı vurgusunu yapıyor.
AKMERKEZ'DEN DAVET
Şehiriçi tarım konsepti Türkiye'de farklı şirket ve sektörlerin gündeminde. Bu örneklerden biri de Akmerkez'in kimyasal kullanmadan 2017 yılında yaklaşık 750 metrekarelik bir alanda hayata geçirdiği 'Terasta Tarım' projesi. Türkiye'de bir ilk olan projeyle 2021'de Akmerkez, misafirlerinin bahçede çalıştığı ve kentsel tarımı deneyimlediği bir 'Gönüllü Programı' başlattı. Proje sürecinde girişimcilerle ve gıda-tarım topluluklarıyla söyleşiler düzenlendi. Halihazırda devam eden Ek Biç Ye İç iş birliğiyle Akmerkez; kentsel tarıma ilgi duyan herkese, kentin ortasında kendi meyve ve sebzesini nasıl üretebileceğini öğretiyor.