Atina'dan Frontex Direktörü'ne onur ödülü... AB ile dalga geçer gibi ödül!

Yunanistan, Ege'de göçmenleri geri itmesine yardım eden AB gücü Frontex'in direktörü Fabrice Leggeri'ye ‘onur ödülü' vereceğini duyurdu. AB, Leggeri'nin Atina ile kirli işbirliğini soruşturma konusu yapmıştı.

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Ege Denizi'nde Yunanistan'ın göçmenleri denizde geri itmesini ve AB Sınır Koruma Ajansının (Frontex) bu olaylardaki rolünü, geri itmeleri kanıtlarıyla ortaya koyan gazetecilerden dinlemişti. Ege'deki vandallığı, "Lighthouse Reports" sitesiyle Der Spiegel dergisinde yayımlayan gazeteciler Klaas van Dijken ile Steffen Lüdke, AP'de düzenlenen oturumda anlatmıştı. İki gazeteci, Atina ile Frontex'in işbirliğini video kayıtlarıyla gözler önüne sermişti. Kirli ortaklığın belgelenmesinin ardından yeni bir skandal yaşandı. Atina, Frontex Direktörü Fabrice Leggeri'ye 'göç krizi ile mücadele' ettiği için 'onur ödülü' vereceğini duyurdu.

GÖRÜNTÜLERİ SİLDİ

Der Spiegel'in haberine göre Frontex, geçen yıl 18-19 Nisan gecesi Yunan sahil güvenlik görevlilerinin, mültecileri motoru olmayan bir bota bindirip uzaklaştığını havadan görüntüleyip kaydetti. Frontex Direktörü Fabrice Leggeri, Frontex'in temel haklar sorumlusundan bu olayla ilgili toplanan tüm bilgileri silmesini istedi. Bu olay AP'nin hazırladığı raporda da yer almıştı ancak soruşturma sonuçsuz kalmıştı.

Frontex'in, Yunan Sahil Güvenlik unsurlarının uluslararası hukuka aykırı şekilde sığınmacıları geri itme uygulamalarına destek sağladığı görüntüler ortaya çıkmıştı.

ATİNA'NIN SUÇUNU GİZLEDİ

Frontex, Yunanistan kıyılarındaki göçmenlerin adil sorgulama şansı olmadan yasadışı bir şekilde Türkiye'ye geri gönderildiği ve temel haklarının ihlal edildiğine dair kanıt bulunamadığını da açıklamıştı.