Atıklardan simsiyah akıyor! Ergene Nehri'nde zehir çağlıyor

Temizlenmesi için Şafak Harekâtı başlatılan Ergene, simsiyah akıyor. Dünyadaki 258 nehirde yapılan araştırmaya göre Ergene, dünyanın en yoğun ilaç atığını barındırıyor.

Istırancalar'dan doğarak Trakya'ya hayat veren Ergene Nehri, çevresinden geçtiği Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz'da bulunan sanayi tesislerinin ve bazı belediyelerin kimyasal ve evsel atıkları arıtmadan boşaltmasıyla adeta açık bir kanalizasyona dönüştü. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hayata geçirilen 'Ergene Deniz Derin Deşarj' projesiyle nehrin suları ileri düzeyde arıtılarak Marmara Denizi'ne verilmeye başlandı. Ancak çevrede bulunan bazı fabrika ve belediyelerin kesilen ağır cezalara rağmen atıklarını boşaltmaya devam etmesi, Ergene'nin akıbetini değiştirmedi.

İLAÇ ATIKLARI SAPTANDI

İngiltere York Üniversitesi'nin liderliğinde yapılan bir araştırma ise geçtiğimiz aylarda tamamlandı. 100'den fazla ülkedeki 258 nehirde ilaç atıklarının yarattığı çevresel etki kapsamlı olarak incelendi. Dünyanın en saygın dergilerinden biri olarak gösterilen PNAS'ta yayınlanan çalışma kapsamında, Türkiye'den de Ergene Nehri incelendi. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Turgut Tüzün Onay ve Doç. Dr. Ulaş Tezel, nehrin 9 farklı noktasından su örnekleri topladı. TRT'nin haberine göre, yapılan araştırmada Ergene'de yüksek miktarda antibiyotik ve ağrı kesici ilaç etken maddesi tespit edildi. Prof. Dr. Onay, "Bundan 25-30 yıl öncesine kadar birçok tatlı su balığına ev sahipliği yapan ve civardaki tarım alanlarına can veren nehir bugün adeta bir zehir deposu" dedi.