Ateş Filo'ya özel HÜRKUŞ

HÜRKUŞ, Ateş Filo için gün sayıyor. Milli eğitim uçağı HÜRKUŞ'lar, Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki ‘Ateş Filo'nun istekleri doğrultusunda yeniden tasarlandı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından üretilen HÜRKUŞ Hava Yer Entegrasyon Uçağı'nın (HYEU), Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın eğitim faaliyetlerinde kullanılması planlanıyor. Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yer alan 135'nci Filo yani Ateş Filo'da konuşlanacak olan HÜRKUŞ'lar Filo'nun istekleri doğrultusunda tasarlandı. İlk kez görüntülenen HÜRKUŞ HYEU'nun, düşük maliyet ve gelişmiş aviyonik sistemleriyle ciddi avantajlar sağlayacağı öngörülüyor.

NİJER'E İHRACAT

Türk Havacılık Uzay Sanayii Ürün Direktörü Nezaket Güneri Orbay, şunları söyledi: "Bu uçakla Haziran 2021'de Anadolu Ankası'nda tatbikata katıldık. O tatbikatın bir uzantısı olarak İDEF'te de ihracat konusunda çalışmalarımız oldu ve ilk ihracatımızı da Nijer'e yapmış olduk. Konya'ya teslim etmeyi planladığımız uçaklar hazır, bakımı ve pilot eğitimlerinin verilmesini bekliyoruz, akabinde de envantere girişleri sağlanacak."

YAZILIMINDA 1 MİLYON SATIR KOD KULLANILDI

HÜRKUŞ'u diğer muadillerinden ayıran birçok önemli özelliği olduğuna dikkat çeken Nezaket Güneri Orbay, açıklamalarına şöyle devam etti: "Çok güçlü bir motorumuz var. Turboprop sınıfında bir uçağımız ve 1600 beygir gücünde bir motorumuz bulunuyor. Aviyonik mimarisi çok özel ve 1 milyon satırdan fazla kod kullanıldı. Kendi yaptığımız aviyonik olması bize çok ciddi anlamda bir avantaj sağlıyor. İstediğimiz gibi modifiye edebiliyoruz."